Радојичић: Коалиција СНСД-ДНС-СП сутра потврђује скупштинску већину

Срна
Радојичић: Коалиција СНСД-ДНС-СП сутра потврђује скупштинску већину

Бањалука - Потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић изјавио је да би на сутрашњој конститутивној сједници новог сазива Народне скупштине Републике Српске коалиција СНСД-а, ДНС-а и СП-а требало да потврди скупштинску већину и изабере предсједника Народне скупштине из ДНС-а.

Он је изразио очекивање да ће сви посланици учинити све да на конститутивној сједници деветог скупштинског сазива буду формирани органи и да крену у процедуру за избор делегата за Дом народа БиХ и Вијеће народа Републике Српске.

"Било би добро да Скупштина као увијек до сада заврши тај посао без обзира на ове турбуленције у вези са скупштинском већином. Наравно, очекивања блока СНСД, ДНС и СП је да ће имати скупштинску већину и изабрати предложеног предсједника Народне скупштине из ове коалиције, а то је кандидат ДНС-а, и да завршимо све остале послове. У интересу Српске нам треба највиши законодавни орган који функционише", нагласио је Радојичић за "Независне новине".

Радојичић, који је досадашњи предсједник Народне скупштине, сматра да ће парламент Републике Српске тешко нормално функционисати ако подјеле између два српска блока остану овако изражене.

"То ће генерално бити нестабилна ситуација, која као таква не би смјела да потраје. Заиста је тешко замислити да парламент са тако уском већином и таквим подјелама између странака и блокова функционише четири године. То је ноћна мора. Према томе, потребно је мало више разума, а тренутно се не осјећа било каква могућност успостављања моста или комуникације између два завађена блока у Републици Српској", оцијенио је Радојичић.

Он је рекао да је један од могућих расплета и расписивање избора прије редовног термина.

"Треба видјети шта ће донијети будући мјесеци и да ли ће се односи између та два блока побољшавати или погоршавати. Могућ је, наравно, и расплет да се ти односи даље погоршавају, што може довести до тако нестабилног парламента који може да води до распуштања и ванредних избора. То је једна од могућности коју никако не призивам него говорим о нечему што може да се деси уколико
парламент не буде могао да обавља своју функцију", нагласио је Радојичић.

Он је додао да су резултати избора показали најгора очекивања, јер постоје два српска блока на самој граници скупштинске већине.

"И сад је ту негдје на средини блок жДомовинаж, који покушава да буде доминантан за одлучивање и да од њега зависи већина. Видјећемо шта ће донијети будућност. Ако буде превладала искључиво жеља да један блок из Српске превлада над другим, онда то сигурно може значити нестабилност у периоду пред нама. Уколико буде било какве воље за комуникацију и тражење најбољих рјешења онда ће то бити институционално добро за Српску", истакао је Радојичић.

Он је упозорио да су преурањене најаве о формирању власти на нивоу БиХ без СНСД-а, а посебно очекивања која шири блок око СДА, ДФ-а и Савеза за промјене.

"Тек се улази у процедуру избора делегата за Дом народа из оба ентитета. Тек ту ће се успоставити бројчани односи између странака и блокова, а ми рачунамо да ћемо имати већину из Републике Српске, тако да та прича о блоку у Сарајеву још није приведена крају, јер ће се математички показати да нису баш тако једноставне овакве коалиције какве су већ сада најављене", каже Радојичић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана