РС мора наћи пут за одлазак страних судија

Жељка Домазет
РС мора наћи пут за одлазак страних судија

Сарајево - Приједлози закона о Уставном суду БиХ и измјена Кривичног закона БиХ, које су у парламентарну процедуру упутиле странке из РС, наћи ће се у петак на сједници Дома народа Парламента БиХ и сасвим је извјесно да неће добити подршку, што ће значити њихов дефинитиван крај, јер их раније није прихватио ни Представнички дом.

Приједлогом закона о Уставном суду предвиђено је да стране судије у том суду буду замијењене домаћим и да одлуке не могу бити доношене прегласавањем судија из једног народа. Измјене Кривичног закона предвиђају укидање кривичне одговорности за непоштивање одлука Уставног суда. Ова законска рјешења достављена су у Парламент БиХ након што је Уставни суд гласовима бошњачких и страних судија донио одлуку да обиљежавање Дана РС 9. јануара није у складу са Уставом.

Представници РС у Парламенту БиХ упозоравају да мора бити пронађено ново рјешење за Уставни суд. Представнички дом је у међувремену усвојио закључак да буде формирана радна група која ће радити на овом питању.

- Логично је било да се странке из РС, које су предложиле закон о Уставном суду, након оваквог исхода окупе да виде како даље и да заузму јединствен став. Међутим, за то није било воље - истакао је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Лазар Продановић.

Напомиње да су посланици СНСД-а били против формирања радне групе.

- Формирање некаквих радних група је пролонгирање цијеле приче и неће донијети ништа ново. Очигледно је СДС подлегао притисцима СДА, која се залаже за шире уставне реформе - рекао је Продановић.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Александра Пандуревић каже да би у радној групи требало да буду представници Парламента, Уставног суда и Савјета министара.

- Мислим да се чека да Уставни суд достави своје приједлоге. Радна група ће покушати да нађе рјешење које је у складу са Уставом и да се види да ли је евентуално потребно мијењати Устав да би се ријешило питање страних судија. Свима је јасно да БиХ нема европску перспективу док њене институције не врате свој суверенитет, јер је ово једина земља у чијем Уставном суду сједе странци - рекла је Пандуревићева.

Шеф Клуба српских делегата у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић (СНСД) напомиње да је Уставноправна комисија Дома народа утврдила да постоји уставни основ, али да је гласала против принципа приједлога закона о Уставном суду, због чега ово законско рјешење неће добити подршку.

- Мислим да ће се то крајње негативно одразити на повјерење у БиХ. Шта значи одржавање принципа да троје судија у Уставном суду буде из иностранства? То вам је исто као кад супруг и супруга у кући не могу постићи договор и ви из села доводите двоје људи који ће их мирити у кући и доносити одлуке све док они не стасају - рекао је Новић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Сафет Софтић (СДА) рекао је да је познат њихов став о Уставном суду и да неће подржати приједлог из РС.

Уставни суд

Секретар Уставног суда БиХ Звонко Мијан казао је да не зна да постоји захтјев Представничког дома о учешћу чланова Уставног суда у било каквој радној групи. Предсједник Уставног суда Мирсад Ћеман јуче није одговарао на телефонске позиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана