Путин и Медведев у воћњаку: Ако се нешто деси бранићемо се јабуком

Глас Српске
Путин и Медведев у воћњаку: Ако се нешто деси бранићемо се јабуком

Предсједник Русије Владимир Путин и премијер Дмитриј Медведев су прије одржавања састанка о развоју пољопривреде, посјетили воćњак са јабукама пољопривредног предузеćа “Рассвет” у Георгијевском региону Русије.

Компанија је 2016. године засадила велики воćњак на површини веćој од 62 хектара. Воćе ćе давати пун плод тек четврте године након засада, али веć сада, прве године, даје до неколико килограма јабука са једног стабла. Убудуćе ćе се овај обим повеćати на 15 килограма и на тај начин ćе се добијати до 60 тона плодова.

“Како су стабла мала, а јабуке огромне”, рекао је руски предсједник, који је са премијером дошао у воćњак у минибусу.

Стабла јабука засађена у лејама на одстојању од 50-60 центиметара стварно су ниска - не више од три метра, али дрвеćе је прекривено воćем.

Радници су објаснили пресједнику да је велик принос достигнут на рачун генетике: јабука је у Европу донијета прије сто година, а у овим воćњацима производи се побољшана сорта под називом “Фуџина”. Неки плодови достижу тежину готово пола килограма, дуго се чувају и врло су сочне, испричали су предсједнику и премијеру.

“Ако се нешто деси, одбраниćемо се таквом јабуком”, нашалио се Медведев. 

Запослени компаније такође су честитали предсједнику Путину рођендан (7. октобра) и поклонили му саднице јабука.

“Желимо да вам честитамо рођендан... У име цијелог нашег колектива поклањамо вам наше јабуке и саднице”, рекао је директор предузеćа Марат Галејев, на шта се Путин захвалио.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана