Poraz bezbjednosnih agencija u FBiH

Željka Domazet
Poraz bezbjednosnih agencija u FBiH

SARAJEVO - Teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu poraz je bezbjednosnih agencija i vladajućih političkih struktura u FBiH, jer je vehabiji Mevlidu Jašareviću dozvoljeno da na ulici ispali više od stotinu metaka i nesmetano puca 55 minuta.

Izjavio je to zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Staša Košarac poslije vanredne sjednice komisije i posjete OBA.

- Da je BiH normalna zemlja za ovo bi odgovarali komesar MUP-a Kantona Sarajevo, čelnik federalnog MUP-a i naravno ministar bezbjednosti BiH. OBA je podijelila obavještajne podatke kojima je raspolagala i tu dolazimo do problema. Ako bismo danas analizirali kako druge agencije treba da rade svoj dio posla, onda bih poslije ovog sastanka mogao reći da sam razočarani građanin koji ima opravdani strah šta se sutra ili u ovom trenutku može desiti u BiH - rekao je Košarac.

On je istakao da OBA ima obavještajne podatke, ali da je problem u drugim institucijama koje to ne prate i nisu ispratile u slučaju terorističkog napada na američku ambasadu.

- Očigledno je da mnoge agencije, koje su nadležne za dalje operativne poslove, poslije informacija dobijenih od OBA, nisu uradile svoj posao - tvrdi Košarac.

On je kazao da bošnjačke političke elite treba da daju jasan signal institucijama da se hrabrije pristupi pitanjima vehabija i terorizma. Košarac kaže da napad na Ambasadu SAD ne može da se okarakteriše kao individualni čin kao što se u Sarajevu to pokušava predstaviti.

- Očigledno postoje određene političke strukture u Sarajevu koje štite ovakve pojave u BiH, a koje su štetne, prije svega, za Bošnjake - rekao je Košarac i dodao da se Jašarević u medijima spominje kao građanin Srbije zato što je riječ o teroristi, a da je "nešto dobro uradio, bio bi Bošnjak iz Sandžaka".

Predsjedavajući Komisije za nadzor nad radom OBA Mirsad Đugum rekao je da je ta agencija uradila sve što je bilo u njenoj nadležnosti i u skladu sa važećom zakonskom regulativom.

- Upoznati smo sa onim što je OBA radila i sa onim što radi, i ovoj agenciji treba veća podrška i u materijalnom i finansijskom smislu da bi sve akcije završavala kako treba - kazao je Đugum.

Hapšenja

Pojedini sarajevski portali prenijeli su juče informaciju da su pripadnici Jedinice za podršku MUP-a Unsko-sanskog kantona, zajedno sa istražiocima Federalne uprave policije, u Bihaću uhapsili Šeherzada Šarića (24) iz Bužima koji se dovodi u vezi sa vehabijama.

Oni su Šarića doveli u vezu sa Dinom Pečenkovićem osumnjičenim da je 28. oktobra zajedno sa Munibom Ahmetspahićem u Sarajevo dovezao Mevlida Jašarevića koji je izvršio teroristički napad na Ambasadu SAD u tom gradu.

Portparol Federalne uprave policije Mersiha Novalić izjavila je da ne može potvrditi, a ni demantovati te informacije i uputila nas na Tužilaštvo BiH. Tužilac koji vodi istragu u tom slučaju Dubravko Čampara izjavio je da se sprovode određenje aktivnosti, ali da nije bilo novih hapšenja.

Sud BiH odredio je juče Pečenkoviću i Ahmetspahiću jednomjesečni pritvor zbog sumnje da su pomagali Jašareviću u napadu na Ambasadu SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana