Подигнута застава БиХ у Стразбуру

Срна
Подигнута застава БиХ у Стразбуру

Стразбур - На тргу испред градске вијећнице у Стразбуру одржана је свечана церемонија подизања заставе БиХ поводом отпочињања предсједавања БиХ Комитетом министара Савјета Европе.

Из Министарства иностраних послова БиХ саопштено је да је том приликом амбасадор БиХ при Савјету Европе Алмир Шаховић нагласио велики значај који БиХ придаје првом историјском предсједавању Савјетом Европе, представио програм предсједавања БиХ, те захвалио Стразбуру на помоћи у организиовању промотивних активности БиХ током наредних шест мјесеци.

Свечаној церемонији је присуствовао велики број званичника политичког, привредног, културног и војног живота Стразбура и Алзаса, представника дипломатског кора и Секретаријата Савјета Европе.

Застава БиХ остаће на тргу испред градске вјећнице у Стразбуру наредних шест мјесеци.

Усвајањем заједничке изјаве предсједавајућих у Стразбуру је завршен интерпарламентарни састанак делегације Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ и делегације Европског парламента за односе са БиХ и Косовом.

Током састанка, којим су предсједавали предсједавајући Заједничке комисије Никола Ловриновић и предсједник делегације Европског парламента Тонино Пицула, било је ријечи о формирању заједничког парламентарног одбора парламента БиХ и Европског парламента.

На састанку је разговарано и о обавезама које произилазе након ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Током састанка у Стразбуру расправљало се и о стању процеса европских интеграција и реформи у БиХ, са посебним акцентом на нови приступ ЕУ, као и о другим обавезама БиХ након што 1. јуна на снагу ступи ССП.

Делегације су разговарале и о јавним финансијама и односима БиХ са међународним финансијским институцијама, о енергетском сектору и сарадњи БиХ са сусједним земљама у тој привредној грани, о владавини права, заштити људских права и функционисању правосудног система, о узроцима радикализације младих и о укупној сарадњи земаља југоисточне Европе.

Осим Ловриновића, делегацију Парламентарне скупштине БиХ у Стразбуру су чинили и чланови Заједничке комисије за европске интеграције Александра Пандуревић, Зденка Џамбас, Фехим Шкаљић и Саша Магазиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана