Почело суђење за вишеструка силовања Српкиња у Оџаку

Срна
Почело суђење за вишеструка силовања Српкиња у Оџаку

Сарајево - Суђење четворици бивших припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/, оптуженим за силовање и злостављање Српкиња у Оџаку 1992. године, почело је пред Судом БиХ читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи Тужилаштва и одбране.

Маријан Брњић, Мартин Барукчић, те Паво и Илија Главаш, бивши припадници 102. бригаде ХВО-а у Оџаку, оптужени су по пет тачака оптужнице да су у љето 1992. године са различитих локација доводили жртве у куће и друге објекте на подручју Оџака гдје су их силовали, тукли, злостављали, пријетили и понижавали, преноси Бирн.

Према оптужници коју је Суд БиХ потврдио 22. јула, сва четворица су, између осталих, почетком љета 1992. силовали заштићену свједокињу "Д-2" тако што су је Барукчић и Главаши тјерали да их орално задовољи, а потом је и силовали, док ју је Брњић бацио на кревет и, упркос вриштању и опирању, тукао и силовао у анални отвор.

Тужилац Мирослав Јањић је у уводном излагању рекао да ће Тужилаштво доказати да су оптужени свјесно извршили кривично дјело над женама српске националности.

Одбране Брњића и Барукчића навеле су да ће доказати да њихови брањеници нису починили дјела из оптужнице, док су одбране браће Главаш навеле да ће оспоравати да су они уопште били у Оџаку у вријеме ових злочина.

"Ми нећемо оспоравати тврдње да је постојао сукоб између ХВО-а и Војске Републике Српске у Оџаку, нити да је почињено силовање, али хоћемо учешће и присуство Паве Главаша", рекла је адвокат Бранка Праљак.

Она је додала да је Паво Главаш тада радио у Швајцарској, што ће и доказати материјалним доказима и исказима свједока одбране.

Одбрана четвртооптуженог Илије Главаша констатовала је да је у инкриминисаном периоду оптужени боравио ван БиХ, те да ће приједлог својих доказа изнијети након што се заврши доказни поступак Тужилаштва.

Прва свједокиња на Суду БиХ исказ ће дати 28. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана