Отворена изложба о животу и дјелу бана Лазаревића

Глас Српске
Отворена изложба о животу и дјелу бана Лазаревића

Бањалука - У Културном центру Бански двор у Бањалуци вечерас је отворена изложба под називом „У посјети бану - др Тодор Лазаревић, бан Врбаске бановине", аутора Надежде Лазаревић Ковачевић и Драгана Ковачевића.

Изложбу је, у пристуству великог броја посјетилаца, свечано отворио градоначелник Игор Радојичић.


„Први пут смо учесници и свједоци изложбе која је посвећена бану Лазаревићу. Наша жеља је да не останемо само на изложби, јер већ дуго разговармо о томе да досањамо још један сан, а то је да Бански двор буде мјесто нечега што бисмо назвали музејом Бановине или неке сличне поставке, чији ће неизоставни дио бити и овај својеврсни легат бана Тодора Лазаревића", рекао је Радојичић.

Надажда Лазаревић Ковачевић истакла је да је изложба посвећена животу и раду Тодора Лазаревића, првог Крајишника на челу Врбаске бановине, али и посљедњег бана који је живио у згради данашњег Банског двора.

„Покушали смо да кроз живот појединца прикажемо један од најуспјешнијих и најблиставијих периода развоја Бањалуке, јер је за вријеме трајања Бановине успјела да од заостале вароши постане један мањи средњоевропски град. Сви предмети и документи који су изложени потичу из породичне збирке Лазаревића", навела је Ковачевићева.

О историји Банског двора, али и Бањалуке тог времена, о значајним догађајима који су обиљежили живот Врбаске бановине, говорио је професор Ненад Кецмановић, саопштено је из Градске управе.

Бан Тодор Лазаревић, који је оставио значајан траг у политичком животу Бањалуке, Краљенине СХС и Краљевине Југославије, прије ступања на позицију бана, био је комесар Обласне самоуправе Врбаске, у три сазива народни посланик.

Био је бечки студент, угледни адвокат и судија. Изненада је преминуо 1938. године, у 51. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана