Otvoren put preko prevoja Čemerno

M. Čigoja
Otvoren put preko prevoja Čemerno

Čemerno - Prevoj Čemerno jedan je od ključnih komunikacijskih projekata u RS koji rješava gotovo stogodišnji problem komunikacije Hercegovine sa ostalim dijelom RS i dalje prema Srbiji.

Rekao je to juče predsjednik RS Milorad Dodik nakon svečanog otvaranja  novoizgrađene trase puta preko prevoja Čemerno na magistralnom putu Foča - Gacko.

- Ovdje smo uložili 72 miliona maraka iz Razvojnog programa RS plus 15 miliona koje je uložio izvođač radova Integral inženjering. Mogu samo da izrazim zadovoljstvo urađenim i zahvalnost izvođaču radova - rekao je Dodik.

On je naglasio da je još Austrougarska pokušavala da riješi problem i da u tome nije uspjela.

- Takođe bivša Jugoslavija i Titov režim tri puta su pokušavali da osvoje ovaj tunel i nisu uspjeli. To je dopalo našoj generaciji i na to smo veoma ponosni šta god ko o tome mislio - rekao je Dodik.

On je istakao da ovo dan za ponos u RS.

- Pokazali smo našu sposobnost da obezbijedimo novac i napravimo jedan ovakav projekat - kazao je Dodik i dodao da je o samom značaju koji projekat ima za Hercegovinu suvišno pričati.

U okviru graditeljskog poduhvata koji je počeo u septembru 2008. godine, urađen je najduži tunel u BiH, dug 2.109 metara, kraći tunel, nekoliko malih mostova, te vijadukt, dužine 409 metara i visine 40 metara.

Visinska razlika između početne i završne tačke izgradnje ove dionice iznosi 314 metara, a ukupna dužina izgrađenih armirano-betonskih potpornih zidova različitih visina je 1.605 metara.

Radovi na novoj trasi puta trebalo je da budu završeni u novembru 2011. godine, ali su prolongirani zbog složenog geološkog sastava zemljišta, pojave klizišta i uticaja podzemnih voda. Finansijska konstrukcija uvećana je za 15 miliona KM i ide na teret izvođača radova firme Integral inženjering koji je obavezan da u naredne dvije godine da garancije za put.

Investitor za projekat trajnog rješenja klizišta Čemerno na magistralnom putu Gacko – Foča je JP "Putevi Republike Srpske", a glavni projektant Urbanistički zavod Republike Srpske.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana