OHR: Основна порука Валентина Инцка није поређење РС-а и НДХ

klix.ba
OHR: Основна порука Валентина Инцка није поређење РС-а и НДХ

Сарајево - Након што су из Републике Српске кренуле реакције због тога што је високи представник Валентин Инцко упоредио Републику Српску са Независном државом Хрватском, из OHR-а је потврђено да основна порука није требало да буде ово поређење.

"Фокус поруке високог представника био је, као што је високи представник и раније често истицао, да се прекине с реториком окренутом ка подјелама и да политичари коначно постигну договор о датумима које ова земља и њени грађани могу обиљежавати тако да се на једнак начин обухвате сви сегменти друштва. Током обиљежавања 9. јануара била су искључена два конститутивна народа, Бошњаци и Хрвати. Поврх тога, Уставни суд је три пута донио одлуку о овом датуму. У свакој држави одлуке Уставног суда су коначне и обвезујуће за све", пише у одоговору OHR-а, преноси БХРТ..


Подсјећамо, високи представник је коментатишући прославу Дана Републике Српске 9. јануара рекао како за међународну заједницу постоји само дејтонска Босна и Херцеговина и Република Српска која је добила свој легитимитет 21. новембра 1995. године у Дејтону.

"Ако бисмо почели славити 'празнике' као што је 9. јануар, онда би се неки могли досјетити и да се слави, рецимо, 10. април, дан када је основана Независна Држава Хрватска (НДХ). Мислим да то никоме не пада на памет и да треба гледати према будућности, а не према прошлости", поручио је тада Инцко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана