Нови стари закључци: БиХ веома далеко од уласка у ЕУ

nezavisne.com
Нови стари закључци: БиХ веома далеко од уласка у ЕУ

Сарајево - Нови стари закључци Савијета ЕУ показују да је БиХ веома далеко од заједнице европских народа и уласка у ЕУ.

Парламентарци и аналитичари дијеле мишљење да БиХ још 30 година неће приступити ЕУ те да ЕУ треба да престане да говори дипломатским говором у рукавицама због тога што се на такав начин никада неће промијенити стање у БиХ.

Славо Кукић, универзитетски професор из Мостара, каже како су сви у Европи забринути за БиХ осим нас самих, односно осим етно-националистичких филозофија.

“Дакако, тако ће и остати ако на вапај и упозорења Савијета ЕУ остану глухи грађани БиХ у октобру на изборима. Све је до грађана. Уколико они не реагирају, Савијете ЕУ ће и убудуће упозоравати, а ови неће хајати, као што не хају ни сад”, казао је Кукић и додаје да с овом памећу БиХ, не да се неће прикључити друштву европских народа, него се неће примаћи ниједан корак сљедећих 30 година.

“Кораци према заједници европских народа подразумијевају усвајање европских стандарда, подразумијевају поштивање грађанских и људских права. То су све вриједности на које наше етно-националистичке вође нису спремне. Нису спремни на функционирање правне државе јер на тај начин вежу себи омчу око врата”, каже Кукић.

Енвер Казаз, сарајевски универзитетски професор, мишљења је да ЕУ треба да дефинира кривце за застој БиХ.

“Мора именовати одговорне за неусвајање измјена Изборног закона БиХ, недоношење закона о ОБА, за нерегулирање рада полиције, судства и тужилаштва и коначно за бојкот механизма координације. Такав дипломатски говор је говор у рукавицама, који неће промијенити стање у БиХ”, рекао је Казаз.

Зденка Џамбас (ХДЗ БиХ), делегат у Дому народа БиХ, истиче да је и она забринута те да је потребно да међународна заједница уради нешто друго сем да буде забринута.

“Потребно је да ЕУ врати БиХ у фокус свог интересовања, а не да говоре како су забринути”, казала је Џамбасова.

Душанка Мајкић, посланица СНСД-а у Представничког дома БиХ, каже да срушена парламентарна већина на нивоу БиХ није у стању да донесе ниједну крупнију одлуку.

“Све оно што је било крајем 2017. и почетком ове године неријешено, а сматрало се као приоритет, све је то и даље остало приоритет. До конституисања нове власти тешко је да ћемо било шта урадити, а кад се конституише нова власт прво на чему треба радити је механизам координације. Уколико се он не одблокира нема шансе да БиХ иде према ЕУ”, казала је она.

Њен колега из ДФ-а Дамир Бећировић истиче да закључци Савијета ЕУ потврђују да је власт у БиХ неспособна на свим нивоима.

“Још један протраћен мандат, који ће остати забиљежен по масовном исељавању из БиХ”, казао је Бећировић.

Мирсад Исаковић, посланик СББ-а у Представничком дому БиХ, мишљења је да је извјештај Савијета ЕУ упозорење БиХ по ко зна који пут да се окрену послу.

“Нема ништа ново у свим овим закључцима, а БиХ је ученик који из године у годину пада на истом испиту”, рекао је Исаковић.

Закључци Савијета ЕУ

  • Поздрављено финализирање одговора на упитник и усвајање сета закона о акцизама.
  • Забринутост због неусвајања измјена Закона о кривичном поступку.
  • Усвојити закон о сукобу интереса и закон о ОБА.
  • Реформа јавне управе у складу с европским стандардима.
  • Што прије ријешити питање избора делегата за Дом народа ФбиХ.
  • Питање избора чланова Предсједништва БиХ, као и избора у Мостару рјешавати након октобарских избора.
  • Приоритет борба против корупције, организованог криминала, радикализације, тероризма...
  • Реторика подјела и предизборне кампање успориле темпо реформи.
  • Унапређење сарадње између свих нивоа власти.
  • Апел да се и даље користи механизам координације.
  • Жаљење због недостатка напретка по питању слободе изражавања и изградње независних медија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана