Њемачки ЗДФ у документарцу о калашњикову приказао границе БиХ без РС-а

klix.ba
Њемачки ЗДФ у документарцу о калашњикову приказао границе БиХ без РС-а

Берлин - Њемачка медијска кућа ЗДФ емитовала је документарац о илегалном оружју у сриједу, 3. фебруара, у оквиру којег је приказана и БиХ. Осим што су БиХ земљу довели у директну везу с терористичким нападима, границе БиХ приказане без Републике Српске..

Умјесто међународно признатих граница, у документарцу "Kalaschnikows für Terroristen" (Калашњиков за терористе) приказана је само Федрација БиХ која је представљена као држава БиХ.

У документарцу ауторке Ванине Канбан приказује се пут којим се кријумчари оружје из БиХ, Србије и Албаније у европске земље. Радећи причу, посјетила је Сарајево у којем су снимани искључиво кадрови мезарја и џамија те маскирани мушкарци који кријумчаре оружје.

На питање новинарке да ли су свјесни да калашњиков који продају може бити кориштен за тешке злочине (попут оног у Паризу у којем је наводно кориштено оружје из БиХ), маскирани мушкарци су рекли да не размишљају о томе и да је то за њих само посао. Оружје скривају у претинцу који су направили у гепеку испод простирке коју, како кажу, полицајци и граничари никада не прегледају. Новинарки су показали и руту којом кријумчаре оружје. Без проблема пролазе границе Србије, Мађарске, Аустрије и Њемачке до Луксембурга.

Контаке кријумчара оружја дао јој је бивши члан банде из Њемачке који има везе у свим земљама с људима који се баве овим послом.

Новинарка Ванина Канбан је позната по дугометражним документарцима 'Special investigation' које ради за француску националну телевизију и Canal плус. Ванина је рођена и одрасла у Нанту, али јој је мајка Шибенчанка те је често у младости долазила у Шибеник код своје баке која ју је научила хрватски језик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана