Муџахедини из БиХ међу терористима на граници Македоније

Горан Маунага
Муџахедини из БиХ међу терористима на граници Македоније

Сарајево, Скопље - Међу 40 терориста са ознакама ОВК који су заузели полицијску станицу у селу Гошинце на сјеверној граници Македоније било је десетак бивших припадника одреда “Ел муџахедин” из БиХ.

Саговорник из безбједносних структура БиХ рекао је “Гласу Српске” да су чланови те групе у Македонију упали са Косова, а да су њени чланови из БиХ посљедњих мјесеци боравили у селима Арачиново и Кондово код Скопља.

- Та села контролишу припадници ОВК. Ту, и у селима према Косову, има велик број припадника јединице “Ел муџахедин”. Муџахедини из БиХ који су у склопу терористичке групе упали у караулу у Гошинцу ту су имали тренинге. Они су успоставили мрежу на Космету, у Санџаку и у Македонији - каже наш саговорник.

Терористи су у ноћи између понедјељка и уторка напали полицијску станицу Гошинце и разоружали четворицу полицајаца. Послије драме су нестали, а македонска полиција трага за њима.

Професор факултета за безбједност из Скопља Иван Бабановски каже да у Македонији постоје дијелови територије који нису под контролом власти.

- Око 150 муџахедина из БиХ стигло је на Косово, а затим у Македонију. Заједно с бившим припадницима ОВК контролишу дијелове македонске територије на којима званична власт нема никакав утицај. Посљедњи напад дио је реализације плана “Ал-Каиде” познатог као “Балкан 2020”. Према том плану, Балкан је један од центара за продор исламистичког тероризма у Европу - каже Бабановски.

Појашњава да је напад на полицијску станицу извршен према резолуцији о конституисању природне албанске државе донесене 17. јануара 2013. године на свеалбанском скупу у Тирани. Додаје да је тада договорено да се напушта платформа паналбанизма и да се прелази на ширу и интернационалнију платформу панисламизма.

- Операцијом командује директно шеф “Ал-Каиде” Ајман ал-Завахири. Сви који су на платном списку арапско-исламских земаља добили су налог да се укључе у ту активност, док све присилне радње реализују јуришници из паравојски. Шта слиједи најбоље се види из посљедњег напада - каже Бабановски.

Додаје да на територији коју држи терористичка АНА постоје тренинг кампови, те да се та територија веже од југа Србије, Бујановца и Прешева, па све до скопских села Кондово и Арачиново.

- Покретност тих јединица је таква да могу да се употријебе у свако доба на свим дијеловима Балкана - каже Бабановски.

У безбједносним агенцијама у БиХ нисмо успјели да добијемо коментар у вези са информацијама о учешћу муџахедина у нападу у Македонији.

Мијалковски

Професор београдског Факултета безбједности Милан Мијалковски каже да се на Балкану налази око 10.000 такозваних “спавача” терористичке организације “Ал-Каида” спремних да крену у акцију, а да их је у БиХ око 3.000.

- “Ал-Каида” непрестано јача на Балкану, а њен план је стварање балканског калифата који би обухватио дијелове БиХ, Македоније, Хрватске, Србије и Бугарске, односно територију до које је досезало Отоманско царство - каже Мијалковски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана