Mudžahedini iz BiH među teroristima na granici Makedonije

Goran Maunaga
Mudžahedini iz BiH među teroristima na granici Makedonije

Sarajevo, Skoplje - Među 40 terorista sa oznakama OVK koji su zauzeli policijsku stanicu u selu Gošince na sjevernoj granici Makedonije bilo je desetak bivših pripadnika odreda “El mudžahedin” iz BiH.

Sagovornik iz bezbjednosnih struktura BiH rekao je “Glasu Srpske” da su članovi te grupe u Makedoniju upali sa Kosova, a da su njeni članovi iz BiH posljednjih mjeseci boravili u selima Aračinovo i Kondovo kod Skoplja.

- Ta sela kontrolišu pripadnici OVK. Tu, i u selima prema Kosovu, ima velik broj pripadnika jedinice “El mudžahedin”. Mudžahedini iz BiH koji su u sklopu terorističke grupe upali u karaulu u Gošincu tu su imali treninge. Oni su uspostavili mrežu na Kosmetu, u Sandžaku i u Makedoniji - kaže naš sagovornik.

Teroristi su u noći između ponedjeljka i utorka napali policijsku stanicu Gošince i razoružali četvoricu policajaca. Poslije drame su nestali, a makedonska policija traga za njima.

Profesor fakulteta za bezbjednost iz Skoplja Ivan Babanovski kaže da u Makedoniji postoje dijelovi teritorije koji nisu pod kontrolom vlasti.

- Oko 150 mudžahedina iz BiH stiglo je na Kosovo, a zatim u Makedoniju. Zajedno s bivšim pripadnicima OVK kontrolišu dijelove makedonske teritorije na kojima zvanična vlast nema nikakav uticaj. Posljednji napad dio je realizacije plana “Al-Kaide” poznatog kao “Balkan 2020”. Prema tom planu, Balkan je jedan od centara za prodor islamističkog terorizma u Evropu - kaže Babanovski.

Pojašnjava da je napad na policijsku stanicu izvršen prema rezoluciji o konstituisanju prirodne albanske države donesene 17. januara 2013. godine na svealbanskom skupu u Tirani. Dodaje da je tada dogovoreno da se napušta platforma panalbanizma i da se prelazi na širu i internacionalniju platformu panislamizma.

- Operacijom komanduje direktno šef “Al-Kaide” Ajman al-Zavahiri. Svi koji su na platnom spisku arapsko-islamskih zemalja dobili su nalog da se uključe u tu aktivnost, dok sve prisilne radnje realizuju jurišnici iz paravojski. Šta slijedi najbolje se vidi iz posljednjeg napada - kaže Babanovski.

Dodaje da na teritoriji koju drži teroristička ANA postoje trening kampovi, te da se ta teritorija veže od juga Srbije, Bujanovca i Preševa, pa sve do skopskih sela Kondovo i Aračinovo.

- Pokretnost tih jedinica je takva da mogu da se upotrijebe u svako doba na svim dijelovima Balkana - kaže Babanovski.

U bezbjednosnim agencijama u BiH nismo uspjeli da dobijemo komentar u vezi sa informacijama o učešću mudžahedina u napadu u Makedoniji.

Mijalkovski

Profesor beogradskog Fakulteta bezbjednosti Milan Mijalkovski kaže da se na Balkanu nalazi oko 10.000 takozvanih “spavača” terorističke organizacije “Al-Kaida” spremnih da krenu u akciju, a da ih je u BiH oko 3.000.

- “Al-Kaida” neprestano jača na Balkanu, a njen plan je stvaranje balkanskog kalifata koji bi obuhvatio dijelove BiH, Makedonije, Hrvatske, Srbije i Bugarske, odnosno teritoriju do koje je dosezalo Otomansko carstvo - kaže Mijalkovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana