Milorad Kojić: Komandna odgovornost rezervisana samo za Srbe

Darko Momić
Milorad Kojić: Komandna odgovornost rezervisana samo za Srbe

Banjaluka - Sud i Tužilaštvo BiH od svog osnivanja koriste duple aršine po uzoru na Haški tribunal, a posljednja presuda kojom je komandir Diverzantskog voda Armije RBiH Sakib Halilović oslobođen krivice, a njemu podređena Elfeta Veseli osuđena na sramnu kaznu od samo deset godina zatvora zbog brutalnog ubistva dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića kod Zvornika 1992. godine predstavlja još jednu potvrdu nepobitne teze da pravosuđe na nivou BiH ima “posebna pravila za Srbe” i da kazne zbog komandne odgovornosti izriče gotovo isključivo srpskim oficirima, kaže za “Glas Srpske” direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.

 

 

 

Prema njegovim riječima, takvu praksu je utemeljio Haški tribunal, a u potpunosti preuzeo Sud BiH, ističući da institut komandne odgovornosti svoju punu primjenu ima samo kada su u pitanju zločini za koje procesuiraju Srbe.

- Posljednji primjer ovakve prakse je oslobađajuća presuda za Sakiba Halilovića koja je pokazala sve anomalije pravosuđa BiH. Ne mogu da se sjetim mnogo slučajeva da su sudska vijeća izašla u susret srpskim komandantima, kao što su uradile sudije u slučaju Halilovića - kaže Kojić.

On objašnjava da Tužilaštvo BiH nije podiglo optužnicu protiv Halilovića po Krivičnom zakonu SFRJ nego po Krivičnom zakonu BiH, a da je sudsko vijeće onda odlučilo da se primjenjuje KZ SFRJ, koji je povoljniji po optuženog.

- Anomalija pravosuđa BiH je prvo u tome što tužioci proizvoljno odlučuju po kojem zakonu će podići optužnicu, nakon čega sud ponovo tumači koji zakon će biti primijenjen. Nažalost, sve se to radi u zavisnosti od toga ko se nalazi na optuženičkoj klupi - kaže Kojić.

On ističe da se Srbe najčešće optužuju i osuđuju za zločin protiv čovječnosti, koji, kao krivično djelo, postoji samo u KZ BiH i po kojem optuženima može biti suđeno za komandnu odgovornost i izrečene drakonske zatvorske kazne veće od 40 godina. Kojić dodaje da optužnica protiv bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina ukazuje na to da postoji očigledna namjera da Bošnjake ne procesuiraju za zločin protiv čovječnosti, a samim tim da im se na teret ne stavlja ni komandna odgovornost.

- Ta optužnica je raščlanjena do apsurda, pa se Mahmuljinu na teret stavljaju tri krivična djela: zločin protiv civilnog stanovništva, zločin protiv ratnih zarobljenika i zločin protiv ranjenika i bolesnika, a sve a ciljem da optužnica bude obesmišljena. Slučaj “Mahmuljin” je školski primjer zločina protiv čovječnosti, samo kada bi se Tužilaštvo i Sud BiH vodili praksom koju koriste kada su u pitanju srpski komandanti - kaže Kojić.

Statistika

Prema zvaničnim podacima, nijedan pripadnik Armije RBiH nije osuđen za zločin protiv čovječnosti. Sud BiH je do sada pravosnažno osudio 136 Srba na 1.838,5 godina zatvora, što čini 72,1 odsto ukupno izrečenih pravosnažni kazni. Od tog broja, njih 85 je osuđeno za zločin protiv čovječnosti, i to na 1.280 godina zatvora.

S druge strane, do sada su pravosnažno osuđena 54 Bošnjaka na 232 godine zatvora, a samo jedan je osuđen za zločin protiv čovječnosti na šest godina za zločine nad Srbima u Dretelju, i to kao pripadnik HOS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana