Милион КМ за болницу у Шамцу

Свјетлана Шурлан
Милион КМ за болницу у Шамцу

Бањалука - Руска Вњешеконом банка донирала је РС 500.000 евра као помоћ за санацију штете узроковане поплавама, а овај новац биће искоришћен прије свега за обнову и опремање здравствене установе у Шамцу.

Предсједник РС Милорад Додик јуче је након састанка са предсједником Управног одбора Вњешеконом банке Владимиром Дмитријевим рекао да је новац већ уплаћен у Фонд солидарности РС и да ће осим за болницу у Шамцу бити дијелом искоришћен и за обнову објеката у другим поплављеним подручјима. Захвалио је за донацију и истакао да су банка и Дмитријев на прву вијест о поплавама у Српској саопштили да ће дозначити новац.

- Овај новац долази у право вријеме, односно када је престало интересовање других за помоћ поплављеним подручјима. То говори да наши пријатељи нису заборавили раније дато обећање, а ово је и прилика да друге подсјетимо да имамо још много потреба за помоћ - рекао је Додик. Подсјетио је да су посљедице поплава огромне и да ће РС њима морати да се бави и у идућим годинама.

- И поред познатих проблема и санкција које су изазвале девастације у привреди и финансијском сектору Русије, ово је доказ да је раније дата ријеч и пријатељство које имамо јаче од тих изазова. Вјерујем да ће Русија из свега изаћи јача и да ће оснажити потенцијале и могућности - рекао је Додик.

Додао је да Српска разумије руску позицију, те да није подржала санкције Русији.

Дмитријев је нагласио да банка скоро десет година сарађује са руководством РС и подржава економске пројекте у РС.

- Због традиционално пријатељских односа, морали смо да реагујемо на трагедију узроковану поплавама које су се десиле прошле године. Због тога смо одговорили на молбу да испоставимо помоћ и издвојили смо новац за реконструкцију и обнову болнице у Шамцу - рекао је Дмитријев.

Додао је да се нада да сличних катастрофа више неће бити и истакао да, ће ако до тога дође, Вњешеконом банка бити увијек спремна да пружи помоћ РС.

На састанку је разговарано и о пројектима које РС реализује у сарадњи са руским компанијама. Састанку је присуствовала и премијер РС Жељка Цвијановић, а након састанка у Палати Републике делегације РС и руске банке посјетиле су Храм Христа Спаситеља у Бањалуци.

Наставак сарадње

На састанку је било ријечи и о сарадњи РС и Вњешеконом банке у области пољопривреде.

- Руска банка бави се подршком руској привреди изван Русије и на нама је да сада нађемо адекватан пројекат, од обостраног интереса, те да га покушамо реализовати - нагласио је Милорад Додик. Додао је да би то значило да банка подржи велике руске компаније из области аграра да уложе средства у производњу у РС, а да се затим роба испоручује као покриће за дата средства и истакао да то не би значило да РС узима кредит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана