Миле Радишић изашао из затвора

capital.ba
Миле Радишић изашао из затвора

Бањалука – Власник бањалучке фирме "Гранд траде" Миле Радишић изашао је јутрос из Казнено – поправног затвора Туњице у којем је служио трогодишњу затворску казну због малверзација акцијама "Медицинске електронике", сазнаје пословни портал capital.ba.

Одлуку у пуштању Радишића на слободу, на приједлог КПЗ Туњице, Комисија за условни отпуст донијела је на сједници одржаној 4. октобра.

Поред Радишића, на условну слободу је данас пуштена још 21 осуђена особа.

Укупно 22 захтјева за пријевремено пуштање на слободу Комисији су поднијело шест установа, а Комисија је једногласно донијела одлуку о прихватању свих захтјева.

Члан Комисије за условни отпуст и помоћник министра правде РС у Ресору за извршење кривичних санкција Перо Дуњић потврдио је данас за capital.ba да је Комисија засиједала у сриједу те да су прихваћени сви приједлози руководилаца установа за пријевремено пуштање осуђених лица.

"Међу тим приједлозима је био и приједлог руководиоца КПЗ Бањалука, а на списку је био и Миле Радишић. Сва осуђена лица чији захтјеви су позитивно ријешени на сједници Комисије данас се пуштају на слободу", рекао је Дуњић.

Он је истакао да је Миле Радишић, за њега, као и за Комисију, исти као и сви остали осуђеници и да су при одлуци само узимали у обзир да ли испуњава услове за пријевремено пуштање.

Појаснио је да се условни отпуст даје осуђеницима за изузетно владање и понашање за вријеме издржавања казне.

"Ми при одлуци гледамо само његово понашање за вријеме издржавања казне. Колико је осуђен и за које кривично дјело ми у то не улазимо", казао је Дуњић.

Радишићу, који је осуђен на три године, редовна затворкса казна истицала је 18. јула 2018. године.

Услови за отпуст осуђених лица Према закону, када Комисија прихвата захтјев за условно пуштање, подносиоцу се изриче мјера забране напуштања државне границе и обавезно јављање сваких 15 дана у полицију док траје условни отпуст.

У складу са Кривичним законом РС и Законом о извршењу кривичних санкција осуђена лица се могу условно пустити на слободу уколико се основано може очекивати да више неће чинити кривична дјела и да је казна постигла сврху кажњавања.

Ранији Кривични закон РС је прописивао да осуђено лице мора издржати половину казне да би имало могућност условног пуштања на слободу, док је новим законом прописано да мора издржати двије трећине казне затвора. Битни услови за коначну одлуку Комисије су и став осуђене особе према учињеном кривичном дјелу, процјена поновног чињења кривичних дјела, остатак неиздржаног дијела казне, те основаност приједлога за условни отпуст.

Комисија има пет чланова, међу којима су представник Министарства правде РС, судија Врховног суда РС или судија окружног суда те три независна члана из релевантне стручне области.

Миле Радишић се јавио на издржавање трогодишње казне затвора у Казнено-поправни завод (КПЗ) Туњице у Бањалуци 18. новембра 2015. године, и то након што је готово девет мјесеци био у бјекству.

Радишић је на издржавање трогодишње казне затвора због малверзација акцијама бањалучке "Медицинске електронике" требало да се јави у марту 2015. године, али то није учинио и скоро девет мјесеци је био ван граница РС, а претпостављало се да је боравио у Србији.

Он је још крајем 2013. године осуђен на три године пред Окружним судом у Бањалуци због тога што је манипулисањем цијенама Медицинске електронике, те подстрекавањем и ширењем лажних информација оштетио Републику Српску за више од 550.000 евра.

Јавности је познат и по спорној градњи стамбено пословног објекта у бањалучком такозваном Пицином парку у који је уложено десетине милиона марака, због чега су данима трајали протести грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана