Марко Павић, предсједник ДНС-а, за Глас Српске: Прича о новој већини у РС пуцањ у празно

Ведрана Кулага
Марко Павић, предсједник ДНС-а, за Глас Српске: Прича о новој већини у РС пуцањ у празно

Скупштинска већина и владајућа коалиција у РС су чврсти, а најаве опозиције о промјени снага у Народној скупштини су шупље приче које су неоствариве.

Оцијенио је то у интервјуу за "Глас Српске" предсједник ДНС-а Марко Павић наводећи да ће тек анализирати рад Владе РС, али да нису реалне приче о њеној реконструкцији.

* ГЛАС: Након састанка лидера станака владајуће коалиције је истакнуто да је она чврста. Колико се може говорити о стабилности већине у Народној скупштини РС с обзиром на то да је чине 42 посланика?

ПАВИЋ: Коалиција је чврста, имамо довољно посланика да изгласамо све одлуке које су од интереса за Српску и њене грађане. Број посланика није споран за ту подршку, а увијек имамо и више од 42 посланика.

* ГЛАС: У каквом је статусу коалиција ДНС-а са СНС-ом након што су они на посљедњој сједници гласали супротно од скупштинске већине?

ПАВИЋ: Посланици СНС-а у посљедње вријеме одступају од политике ДНС-а и коалиционог договора. Њихове изјаве и гласање нису у складу са оним како су се понашли након што су гласали за избор Владе и што смо коалиционо договорили. ДНС се не слаже са њиховим изјавама, а о томе шта ћемо урадити ускоро ћемо разматрати на органима странке.

* ГЛАС: Послије промјене политике напредњака спекулисало се да би њиховим стопама могли кренути и радикали који су такође дио коалиције са ДНС-ом. Да ли сте разговарали са њима и какав је њихов став?

ПАВИЋ: Мислим да су то чисте спекулације. Радикали су стабилна и чврста странка и нема никаквих потешкоћа у односима са њима.

* ГЛАС: Колико су реалне изјаве челника опозиционих странака у РС да су на путу да формирају скупштинску већину с обзиром на то да њих напуштају посланици у Народној скупштини?

ПАВИЋ: Вјероватно излазе са таквим изјавама које се не могу спровести у стварности да би улили храброст неким људима, јер је очигледно да је добар број њихових посланика незадовољан и да напуштају опозицију. То је покушај утицаја на јавност и вид притиска на друге посланике причом: "Ето као ми имамо већину па ако ви на вријеме не прихватите наше ставове, остаћете без ичега". Све у свему то је једна шупља прича која нема утемељење у реалности, јер они сада имају мање посланика него на почетку рада овог сазива Народне скупштине, а ни тада нису имали већину. Зато је апсурдно говорити о некој новој већини. Ми у ДНС-у се не обазиремо превише на другу страну јер нам је приоритет наша коалиција и што боље обављање посла који смо преузели.

* ГЛАС: Да ли је ДНС кључни фактор у Народној скупштини и како коментаришете оцјене аналитичара да о судбини Владе РС и изгледу већине неће одлучивати ни СНСД ни СДС већ Ваша странка?

ПАВИЋ: Чињеница је да ДНС има капацитет да може одлучити. На почетку овог мандата смо одлучили, а ми смо принципијелна странка која држи до ријечи и обећања и не радимо ништа тајно. За сваку одлуку знају наши коалициони партнери. Тако је данас, а тако ће бити и сутра. Не мијењамо ништа.

* ГЛАС: Да ли сте задовољни радом Владе, а посебно министара из Ваше странке, да ли је потребна њена реконструкција и јесте ли о томе разговарали са СНСД-ом и СП-ом?

ПАВИЋ: Апсурдно је вршити реконструкцију Владе четири мјесеца након њеног формирања. Влада је донијела неопходне акте да Република и њене институције могу да функционишу. Ово је вријеме када тек почињу оцјене рада Владе, а ми о томе нисмо расправљали ни на посљедњем састанку у уторак нити раније.

* ГЛАС: Подјела руководећих позиција у институцијама и јавним предузећима и фондовима у РС још није завршена. Због чега то није учињено и шта је остало неријешено?

ПАВИЋ: Помињали смо то на састанку у уторак и закључак је да буду расписани конкурси за руководећа мјеста у јавним предузећима гдје челним људима истиче мандат.

Различита мишљења

* ГЛАС: Има ли неслагања у коалицији са СНСД-ом и СП-ом и на шта се она односе?

ПАВИЋ: Тешко је рећи да има неслагања. Има различитих мишљења. Различите смо странке и нормално је да о неким стварима имамо различита мишљења, али процес усклађивања мишљења је такав да не изазива тензије ни било шта друго. Ако не договоримо нешто на једном састанку, то оставимо за други, али никада не дижемо буку. ДНС жели оперативнију и бржу Владу, да направимо повољно пословно окружење, ојачамо локалне заједнице и да сви будемо у тој функцији. Никада нисмо нешто блокирали, а реални ставови се прихватају и потпуно је небитно од кога долазе унутар коалиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана