Macić optužen za zločine nad srpskim civilima u Bradini

K. Ćirković, G. Maunaga
Macić optužen za zločine nad srpskim civilima u Bradini

BANjALUKA - Tužilaštvo BiH podiglo je juče optužnicu protiv Miralema Macića (42) kojom ga tereti za ratne zločine nad srpskim civilima počinjene 1992. godine u Bradini kod Konjica.

Portparol Tužilaštva BiH Selma Hećimović izjavila je da je optužnica proslijeđena Sudu BiH i da je odmah potvrđena.

U optužnici se navodi da je Macić u drugoj polovini maja 1992. godine sa još nekoliko pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Konjic izveo iz kuće ranjenog srpskog civila i ubio ga ispalivši mu dva rafala u leđa.

Maciću se na teret stavlja da je u istom periodu iz kolone zarobljenih srpskih civila izveo jednu osobu koja je zbog fizičke slabosti usporavala kretanje kolone i ubio je ispalivši joj nekoliko hitaca u leđa iz automatske puške.

U optužnici je navedeno da je Macić krajem juna ili početkom jula 1992. godine, u vrijeme kada je sa drugim pripadnicima rezervnog sastava policije SJB Konjic boravio u rejonu Glavatičeva u opštini Konjic, ubio slijepog i slabo pokretnog starca srpske nacionalnosti ispalivši u njega rafal iz puškomitraljeza.

Macić je optužen i da je 27. maja 1992. godine, nakon što su jedinice Teritorijalne odbrane i MUP-a RBiH, te HVO-a zauzele Bradinu i zarobile veći broj Srba, njima namjerno nanosio fizički i duševni bol.

- Macić ih je tukao nogama, rukama i kundakom puške i skakao po leđima zarobljenika, udarajući ih električnim kablom i naređujući im da jedu listove novina - piše u optužnici.

Osim za ubistva i mučenje srpskih civila, Macić je optužen i da je od srpskog civila, nakon što ga je brutalno pretukao, oteo automobil.

Porodice ubijenih i protjerani Srbi iz Bradine godinama su čekali da budu procesuirani zločini u tom konjičkom selu. I danas se sjećaju golgote koju su preživjeli prije nego što su uspjeli da se izvuku iz sela.

Borislav Gligorević, koji danas živi u Bratuncu, kaže da je preživio stravična prebijanja i mučenja u Bradini i da je na čelu grupe koja ih je maltretirala bio Macić.

- Postrojili su nas u Gornjoj Bradini 27. maja 1992. godine, a onda je prišao Macić sa automatom u jednoj ruci, a u drugoj je držao kabl dužine oko pola metra. Najprije je oborio na zemlju Stevana Kuljanina i počeo da ga tuče nogama i kablom - kazao je "Glasu Srpske" Gligorević.

Poslije prebijanja Kuljanina, kaže Gligorević, Macić se ustremio na njega.

- Kad mi je prišao izvukao je iz džepa list iz novina, pokazao mi sliku i pitao ko je na njoj. Rekao sam da ne znam, a on je psujući mi četničku majku rekao da je to Draža Mihailović. Potom me je tjerao da jedem novine, što sam i uradio. Povraćalo mi se i kad sam se sagnuo udario me kablom po glavi i oborio na zemlju - priča Gligorević i dodaje da ga je Macić tukao dok nije izgubio svijest.

On kaže da su istu torturu prošli i Vojislav i Stevo Gligorević i Slavko Miljanić.

- Kad nas je isprebijao i okrvavio rekao je da će nas naći u Čelebićima i tako je i bilo. Bio sam u logoru Čelebići kad je stražar pozvao Milorada Kuljanina da izađe. Poslije kraćeg vremena čuli smo pucanj, a da ga je Macić ubio svjedočila su ovog ljeta dvojica Srba iz Bradine - kaže Gligorević.

Sedamdesetdvogodišnja Danica Žuža iz Bradine vjeruje da će odgovarati svi počinioci zločina nad Srbima. Kaže da je u rodnom selu preživjela strahotu.

- Ratne strahote ostale su duboko urezane u moje pamćenje. Iako sam u godinama, rado ću svjedočiti o svemu što sam doživjela i vidjela u Bradini. Sve pamtim, jer je u mojoj duši duboko urezano zlo, koje su činili djeci, ženama, starcima i mladićima. Svi Bradinjani znaju da je Maca ubio četvoročlanu porodicu profesora Golubovića i da je zlostavljao zatočene civile - kaže ova starica iz Bradine.

Među Srbima koji su preživjeli pakao u Bradini je i Dušanka Žuža, koja je zajedno sa dvoje maloljetne djece bila zatočena i mučena u lokalnoj školi, a njen jedanaestogodišnji sin Srđan je među 78 ubijenih Srba u Bradini.

Koordinator Tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Simo Tuševljak izjavio je za "Glas Srpske" da su zločini počinjeni na teritoriji opštine Konjic, po međunarodnom pravu, klasičan primjer udruženog zločinačkog poduhvata, ali da Tužilaštvo BiH od toga bježi.

- Tu su ubijena 172 Srbina, uništena su srpska sela, protjerani svi Srbi, a više od 300 logoraša prošlo je kroz tamošnje logore. Sve se odvijalo u režiji tadašnjeg Kriznog štaba opštine Konjic, njegovog predsjednika, načelnika policijske stanice, komandira i svih odgovornih političkih faktora - kaže Tuševljak.

On dodaje da zbog toga moraju da budu procesuirani svi odgovorni za zločine nad Srbima na području Konjica.

- Pojedinačni slučajevi, kao što je ovaj, ne predstavljaju ništa, jer Tim MUP-a RS već godinama zna ko su neposredni izvršioci tih ratnih zločina, a Macić je samo jedan od njih - rekao je Tuševljak.

Odgovornost

Simo Tuševljak kaže da Tim MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina neće dozvoliti minimalizovanje počinjenih ratnih zločina nad Srbima.

- Nećemo dozvoliti da uspije pokušaj da kroz individualno kažnjavanje oni koji su odgovorni za udruženi zločinački poduhvat prođu nekažnjeno - kaže Tuševljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana