Lokalni izbori ne čekaju opšte

Vedrana Kulaga
Lokalni izbori ne čekaju opšte

Banjaluka - Birači će najvjerovatnije u oktobru iduće godine redovno izaći na birališta, jer za sada nema konsenzusa o spajanju lokalnih i opštih izbora.

Priču o spajanju izbora na sto je ponovo stavio predsjednik SDS-a Mladen Bosić, izjavivši da se o tome vode razgovori, ali da će zbog stava stranka iz FBiH birališta sigurno biti otvorena i u oktobru iduće godine.

- Spajanje izbora bilo bi dobro zbog izbjegavanja stalnog izbornog ciklusa, ali to pitanje neke stranke u FBiH dovode u vezu sa promjenom Izbornog zakona u Mostaru i rješavanjem pitanja "Sejdić i Finci", pa će iduće godine sigurno biti lokalnih izbora - istakao je Bosić i naveo da je potrebno izmijeniti Izborni zakon BiH da bi mandati pripadali strankama, a ne pojedincima ističući da taj stav dijeli većina političkih partija, osim vladajuće koalicije u RS.

U vodećim strankama u Srpskoj kažu da ne znaju za razgovore čija je tema spajanje izbora. Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić je ocijenio da je spajanje opštih i lokalnih izbora, koji se prema važećem zakonu održavaju naizmjenično svake dvije godine, mnogo složenije pitanje nego što zamišlja Bosić.

- To podrazumijeva reformu izbornog zakonodavstva i zadire u Ustav zbog čega traži politički konsenzus unutar RS, FBiH i na nivou BiH. Bosić pokušava da vidi da li je međunarodna zajednica spremna da na njihovim mišićima oni ostvare bolji rezultat nego što bi ostvarili, jer mu je jasno da ih politika koju vode u institucijama BiH sa Bakirom Izetbegovićem deligitimiše u srpskom biračkom tijelu - rekao je Špirić.

Prema njegovim riječima, SNSD-u je sasvim svejedno kada će biti izbori.

- Glavni problem je što Bosić i SDS traže konsenzus u FBiH. Logično bi bilo da se o tome prvo postigne dogovor u Srpskoj i da se onda o tome razgovara sa strankama u FBiH - rekao je Špirić, koji smatra da će izbori biti redovno održani 2016. godine.

Prvi čovjek DNS-a Marko Pavić kaže da se do sada niko sa njima nije konsultovao u vezi sa spajanjem izbora.

- Lično smatram da izbore treba spojiti, jer bi to bilo jeftinije rješenje. Osim toga trebalo bi podići i cenzus sa tri na pet odsto, a osvojene mandate vezivati za stranke, a ne za pojedince - rekao je Pavić.

Ni socijalisti, iz čijih je redova prije nekoliko godina potekla ideja o objedinjavanju izbora, ne znaju koje se stranke sada bave tim pitanjem.

- Najkorisnije bi bilo da opšti i lokalni izbori budu spojeni u jedan ciklus, ali nije realno da idući lokalni izbori budu odgođeni. Mnogo lakše je govoriti o tome da se stvori klima da uz opšte izbore 2018. godine budu održani i lokalni - rekao je Đokić, koji smatra i da je bolje rješenje da mandati pripadaju strankama, a ne poslanicima i odbornicima.

Ističući da PDP nije učestvovao u razgovorima o objedinjavanju izbora, predsjednik te stranke Mladen Ivanić kaže da je taj plan teško ostvariv.

- Glasači bi dobili šest ili sedam glasačkih listića i niko razuman ne bi mogao toliko odluka donijeti. Uvjeren sam da će idući izbori biti na vrijeme i da neće biti nikakvog odgađanja - rekao je Ivanić i dodao da nema ništa protiv sadašnjeg rješenja da direktni mandati pripadaju pojedincima, ali da bi kompenzacioni mandati trebalo da pripadnu stranci.

Najviši zvaničnici SDA i HDZ-a BiH juče nisu odgovarali na telefonske pozive.

Radna grupa

Izborni ciklusi trebalo bi da se uskoro nađu pred članovima nove interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva. Oba doma Parlamenta BiH su predložila svoje predstavnike u tu grupu krajem maja, a taj posao bi danas trebalo da završi i Savjet ministara BiH. Time će biti stvoreni uslovi za zakazivanje konstitutivne sjednice te radne grupe. Slična tijela bila su osnovana i u prethodnim sazivima vlasti, ali nisu došli do rješenja za izmjenu izbornog zakonodavstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana