Изборна кампања не ремети припрему буџета: Бројке на папиру крајем октобра

Ведрана Кулага
Изборна кампања не ремети припрему буџета: Бројке на папиру крајем октобра

Бањалука - Република Српска је финансијски стабилна, а прва верзија буџета за наредну годину требало би да се нађе на столу до краја октобра, показала је најновија анализа коју је урадило Министарство финансија РС.

Помоћница министра финансија за трезор Славица Миликић потврдила је за “Глас Српске” да су припремили извјештај о извршењу буџета Српске за осам мјесеци ове године те да је из анализираних података видљиво да нема проблема, иако је изостала транша Међународног монетарног фонда (ММФ), те повећана издвајања за одређене категорије становништва.

- Од јануара до августа наплаћено је 1,818 милијарди марака, што је у складу са оперативним планом прикупљања прихода. Иако је мање за 1,1 одсто од годишњег плана, треба имати у виду да у пракси посљедњи квартал носи највише прихода - казала је Миликићева.

Порески приходи су, каже, на нивоу оперативних прихода и за исти период износе 1,689 милијарди КМ, што је 0,6 одсто мање на годишњем нивоу. Микићева је казала да су директни порези, порез на доходак и порез на добит изнад оквира.

- Република Српска нема проблема са исплатама пензија, плата, грантова, свих издвајања, а за идућу годину најављено је и ново усклађивање коефицијената за просвјету и повећање плата, те је могуће у договору са Фондом ПИО и повећање пензија - нагласила је Миликићева.

Иако се припрема новог плана прихода и расхода поклапа са изборном кампањом, у Влади истичу да се то неће одразити на динамику коју треба да прате када је ријеч о креирању кључних докумената Републике за 2019. годину.

- Министарство финансија поштоваће све рокове који се односе на буџетски календар. Прва верзија буџета требало би да буде спремна већ крајем октобра, а када буде формирана Влада, нови мандатар ће са својим кабинетом креирати кључне политике које ће карактерисати период који слиједи - рекла је Миликићева.

У Влади РС увјеравају да нема застоја нити других проблема у реализацији пројеката, јер је изостала транша ММФ-а, а нова анализа је показала, додају, да је Српска консолидовала јавне финансије и успјела да повећа пензије, давања борачким и социјалним категоријама, уз раније уведену накнаду за незапослене породиље.

Миликићева је подсјетила и да су представници ММФ-а прије неколико дана били у Министарству финансија да би се информисали о извршењу буџета за ову годину и плановима на припреми буџета. У Бањалуку би требало да поново дођу крајем октобра.

- Сасвим је сигурно да очекују да о будућем аранжману одлучује Влада у новом мандату. Са аспекта стручних служби у Министарству финансија РС обављамо своје редовне активности, које су законска обавеза - казала је Миликићева.

Анализа ресора финансија је показала да се као добра идеја показало увођење Фонда ПИО у трезорским систем, а циљ је и да тим путем иду и здравствене установе у Српској.

- Питање увођења здравствених установа у трезорски систем пословања значајно је са аспекта успостављања потпуне контроле утрошка средстава, али је као и за сваки реформски процес потребна сагласност свих укључених. Ова реформска мјера није наишла на очекивану подршку локалних заједница, али је потребно похвалити неколико локалних заједница које су ушле у систем - закључила је Миликићева.

Овогодишњи буџет, у износу од 3,3 милијарде КМ, Српска је добила крајем децембра прошле године на посебној сједници Народне скупштине РС.

Помоћ пензионерима

Исплата једнократне помоћи за 260.000 пензионера у Српској почела је  данас, а за те намјене у буџету је обезбијеђено 17,7 милиона марака.

Пензионерима са најмањим мјесечним примањима, којих је 116.000, биће исплаћено по 100 КМ, а по 50 марака добиће 94.000 пензионера, док ће онима са примањима изнад 850 КМ бити исплаћено додатних 30 КМ. Таквих је 50.000.

- Пензије у Српској не касне, јер имају приоритет у исплати и нема никаквих неизвјесности, јер се око 80 одсто средстава за пензије повлачи из доприноса, а остатак из буџета РС, што су добри резултати имајући у виду поређење са земљама региона - рекла је Славица Миликић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана