Иванић писао Додику: Не петљајте се у надлежности члана Предсједништва

Srna
Иванић писао Додику: Не петљајте се у надлежности члана Предсједништва

Сарајево - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић упутио је писмо предсједнику Републике Српске Милораду Додику у којем истиче да се приликом припреме Стратегију спољне политике, коју је усвојило Предсједништво БиХ, консултовао са великим бројем домаћих стручњака, амбасадора и професора из Републике Српске и да нико од њих није имао озбиљнију примједбу на садржај овог документа.

Из Предсједништва БиХ саопштено је да Иванић у одговору на писмо које му је Додик раније упутио истакао да она представља начелан документ и да као такав није ни заслуживао пажњу коју му је дао предсједник Српске.

Он је навео да је Стратегија документ који усваја искључиво Предсједништво БиХ, у складу са овлаштењима из Устава БиХ и да није прописана никаква обавеза јавне расправе.

"Од Вас нисам никад тражио да се са мном консултујете о питањима о којима, у складу са Уставом, одлучује предсједник Републике Српске, па и од Вас очекујем да се не петљате у надлежности члана Предсједништва", додао је Иванић у писму предсједнику Републике.

Српски члан Предсједништва БиХ потврио је да се у Стратегији указује на потребу да БиХ у процесу придруживања активно прати заједничку спољну и безбједносну политику ЕУ и изражава чуђење да Додик то сматра погрешним, јер је то, наглашава, обавеза сваке земље која жели да постане члан ЕУ.

"И сами сте толико пута рекли да подржавате чланство БиХ у ЕУ, а запрепашћен сам да до сада нисте знали да то подразумијева и праћење заједничке спољне и безбједносне политике ЕУ. Још ме више чуди да не знате да је исти став садржан у члану 10 Споразума о стабилизацији и придруживању који је предсједавајући Савјета министара Никола Шпирић потписао 2008. године у име БиХ", наводи Иванић у писму.

Према његовим ријечима, исти однос према заједничкој спољној и безбједносној политици ЕУ садржан је и у одговорима на питања из Упитника ЕУ, које је усвојила Влада Републике Српске.

Иванић је позвао предсједника Српске да му "не подмеће тобожње наметање санкција Русији".

"Тога није било нити ће бити док сам ја члан Предсједништва БиХ, па макар то значило и заустављање европског пута. Подсјећам Вас да сам по избору за члана Предсједништва затекао уговор о извозу наоружања у Украјину, чему се Русија супроставила. Кадар из СНСД-а је кукавички побјегао од тог проблема, а ја сам успио да спријечим извоз оружја, што је Русија итекако знала да цијени", тврди Иванић.

Он подсјећа да се у Стратегији нигдје не спомиње чланство БиХ у НАТО.

"Сматрам да БиХ не може постати члан НАТО све док и ако Србија не буде у НАТО. Тај став јасно заступам већ дуже од десет година и немам га намјеру мијењати. Подсјећам Вас да је /Небојша/ Радмановић, уз Вашу личну сагласност, затражио одобравање Акционог плана за чланство БиХ у НАТО-у", пише Иванић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана