Иванић: За европски пут потребна позитивнија политичка атмосфера

Срна
Иванић: За европски пут потребна позитивнија политичка атмосфера

Бијељина - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је данас да су у БиХ споро припремани одговора на Упитник Европске комисије и да у земљи треба стварати позитивнију политичку атмосферу.

Иванић је новинарима током посјете Бијељини изјавио да је предуго трајало "натезање" у вези са механизмом координције у којем су надлежни, већ први пут када су се састали, разријешили велики број питања, а остало их је још неколико који треба да буду дефинисана.

"Надам се да ће бити политичке воље и да ће то врховно тијело у механизму координације, које чини предсједавајући Савјета министара и премијери Републике Српске, Федерације БиХ, кантона и Брчко дистрикта, коначно наћи рјешење и за тих седам одговора који су преостали, према информацијама које имамам, да би барем могли послати одговоре", каже Иванић.

Он истиче да то, ипак, неће бити довољно за позитиван одговор ЕУ и да у БиХ треба створити позитивнију политичку атмосферу.

"Све што се догађа поводом Изборног закона ствара врло негативну слику и ако не буде стабилне власти, бојим се да неће бити ништа ни од позитивног одговора", оцијенио је Иванић.

Према његовим ријечима, проблем није до Европе, него до БиХ.

"То је прије свега до нас и до кључних политичких личности које, умјесто свађа и сукоба, треба коначно да се окрену да праве нешто што је у овој земљи нормално, да ствари које су нормалне као такве прихвате и да само раде свој посао, ништа више од тога", поручио је Иванић.

Што се тиче чланства БиХ у НАТО, он је рекао да је то тема о којој ће се одлучивати за 10 година, ако и тада.

"Мој став је јасан, није логично очекивати да се нађе било који српски политичар који ће гласати за НАТО све док Србија не буде", истакао је Иванић.

Он је поновио да је логично да Хрвати хоће у НАТО јер је тамо Хрватска, а Бошњаци јер тамо дио њих види Турску као своју заштитницу.

"Ми тамо немамо никога и са тог становишта је потпуно логично да о тој теми унутар БиХ нема сагласности", каже Иванић.

Оцјењујући годину на измаку, он је рекао да је могла бити боља, као и свака која је прошла и пожелио грађанима Републике Српске и БиХ бољу наредну годину и првенствено породичну срећу, као и стање у коме ће их политичари мање забављати и бити мање присутни у јавности.

"Желим да нам не буду политичари толико важни, да постане нешто друго важније, боље школе, здравство, лакше запошљавање и мало више општег оптимизма који треба свима нама, позитивног амбијента и приступа", поручио је Иванић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана