Исповијест мајке и сестре убијених припадника ЈНА у предмету “Добровољачка улица”: Борба за истину јача од свих неправди

Ведрана Кулага
Исповијест мајке и сестре убијених припадника ЈНА у предмету “Добровољачка улица”: Борба за истину јача од свих неправди

БАЊАЛУКА - Најмилији су нам убијени прије више од четврт вијека, нас неуморно убијају свих ових година, али нека добро знају да нећемо поклекнути и да ћемо, кад-тад, добити битку за истину и правду о почињеном злочину у тој сарајевској улици.

То у исповијести за “Глас Српске” поручују Богдана Томовић, која је 3. маја 1992. године у нападу у Добровољачкој улици изгубила сина војника Здравка, и Гордана Гвозденовић, која је дан раније остала без брата Обрада, поручника ЈНА убијеног на Скендерији, након што Тужилаштво БиХ није поступило по налогу Уставног суда БиХ и у датом року није одлучило по приговорима оштећених за обустављање истраге у случају “Добровољачка”.

Здравков живот угашен је у 19. години, али ни године нити опструкције нису угасиле жар његове мајке Богдане да на видјело истјера истину и да буду кажњени они који су јој сина заувијек истргнули из загрљаја.

- Овом очигледном опструкцијом превршили су сваку мјеру. Толерисали смо, чекали да прође још један дан, па још један, али прошло је 25 година. Нико ништа не ради. Не знам више ни колико је прошло од када смо поднијели тужбу. Знам само да сина немам, а он правде - тешким гласом прича Богдана.

Не зна, каже, више шта да мисли. Некада помисли да неће ни дочекати правду, али је на добро знани пут борбе за правду врати мисао о томе за кога гази све препреке. За кога се, као мајка, и дан-данас бори.

- Дође ми да тужим и тужиоца Џуда Романа који је обуставио истрагу прије неколико година и донио накарадну пресуду да је моје дијете постало зликовац. Не знам више шта да кажем, вјеровали ви мени или не. Зашто је то тако урадио - прича Богдана, а у грлу је све више стеже.

Застаде на трен. Удахну и запита се како је могуће да је то све тако када сви знају шта се десило тих мајских дана.

- И птице на грани знају да су погинули недужни људи. Ничим нису то изазвали. Кренули су мирно да изађу, да дођу својим кућама, слободама. Све се зна. Историја ће то писати. Боже, можда ја то нећу дочекати, али ваљда ће неко дочекати правду за нашу дјецу - испричала је мајка Богдана.

Живот Горданиног брата Обрада Гвозденовића стао је у 24. години, а нема дана када се она не запита каква је ово земља у којој одлука једне правосудне институције ништа не важи за другу.

- Ово је ван памети. Понижење и неправда. Показали су опет свој однос према српским жртвама, али нека знају - нећемо стати. Никад. Нећемо посустати ни одустати док смо живи. Потцјењује нас, али и то нам даје снагу да се изборимо за правду наших најмилијих - рекла је Гвозденовићева. 

Адвокат Милан Романић, пуномоћник Богдане Томовић и Гордане Гвозденовић, поднио је у уторак Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против вршиоца дужности главног тужиоца БиХ Гордане Тадић због неизвршења одлуке Уставног суда БиХ да у року од три мјесеца одлучи по приговорима оштећених за обустављање истраге у случају “Добровољачка”.

Кривична пријава је поднесена и против Адиса Нуспахића, Бехаије Крњића и још 27 тужилаца Тужилаштва БиХ.

Уставни суд је почетком ове године наложио Тужилаштву БиХ да одлучи по приговорима због обустављања истраге у предмету “Добровољачка улица”, али то није испоштовано.

Међународни тужилац Џуд Романо је у јануару 2012. године, само неколико дана прије него што ће напустити БиХ, обуставио истрагу против ратног члана Предсједништва РБиХ Ејупа Ганића и још 13 лица уз став да је колона ЈНА, која се мирно повлачила, била “легитимна војна мета”.

Напад

Припадници “Зелених беретки”, “Патриотске лиге”, МУП-а и Територијалне одбране БиХ напали су колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. маја 1992. године. У овом нападу убијена су 42 припадника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци. Том приликом заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а дан касније деветорица заробљених су убијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана