Igra sa akcizama nova kočnica kreditu MMF-a

Željka Domazet
Igra sa akcizama nova kočnica kreditu MMF-a

Sarajevo - Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nije u predviđenom roku dostavio Komisiji za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH mišljenje o izmjenama Zakona o akcizama, zbog čega bi procedura njihovog usvajanja mogla da se dodatno otegne i ugrozi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i drugim međunarodnim finansijskim institucijama.

Predstavnički dom na današnjoj sjednici ima dvije opcije - da Komisiji za finansije i budžet, koja ne želi da se izjasni o izmjenama zakona dok ne dobije mišljenje Upravnog odbora UIO, da dodatni rok za izjašnjenje ili da padnu u vodu predložene izmjene zakona. Komisija je 27. jula odgodila izjašnjavanje o izmjenama ovog i pratećih zakona i Upravnom odboru UIO dala rok od 30 dana da se izjasni o njima, ali mišljenje im nije stiglo. Komisija, kojoj je takođe istekao rok da iznese svoj stav Predstavničkom domu, juče je zatražila da Upravnom odboru UIO bude dat novi rok od 15 dana da im dostavi mišljenje, nakon čega bi se izjasnila.

Problem sa usvajanjem izmjena Zakona o akcizama nastao je jer je Savjet ministara BiH u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog koji je drastično izmijenjen u odnosu na rješenja koja je prethodno podržao Upravni odbor UIO. Upravni odbor UIO je, osim povećanja akciza na gorivo i autogas, predložio povećanje akciza i na pivo, alkoholna i bezalkoholna pića. Savjet ministara je to promijenio i u parlamentarnu proceduru uputio izmijenjenu odluku iz koje su izuzeti pivo, alkohol i bezalkoholna pića. Kako bi verifikovao izmjene, Savjet ministara je svoj prijedlog vratio u UIO, iako je za to nadležan isključivo Upravni odbor UIO. Time su, prema mišljenju zvaničnika RS i njenih predstavnika u Upravnom odboru UIO, prekršene zakonske procedure.

Član Komisije za finansije i budžet Dušanka Majkić iz SNSD-a ukazala je da je na djelu nepoštivanje odluka Upravnog odbora UIO.

- To tijelo je formirano da bude nezavisno od politike, ali njegovo postojanje nema svrhe ako će se ovako raditi. Ako će Savjet ministara te odluke mijenjati i neće ih poštovati, šta će nam Upravni odbor UIO - istakla je Majkićeva.

Podsjetila je da je još na prošloj sjednici Komisije za finansije i budžet rečeno da je ključni razlog zbog kojeg ne mogu podržati set zakona isključivo taj što nije ispoštovana procedura u donošenju izmjena zakona.

- Nova sjednica Upravnog odbora UIO zakazana je za 2. septembar. Hoću da vjerujem da će to biti prilika da ono što je Upravni odbor dogovorio bude pušteno u parlamentarnu proceduru - rekla je Majkićeva, navodeći da su u međuvremenu entitetski premijeri i predsjedavajući Savjeta ministara BiH uputili pismo MMF-u u nadi da će biti ispoštovano dogovoreno i da će Parlament BiH usvojiti povećanje akciza i na pivo, alkoholna i bezalkoholna pića.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, koji je i predsjednik Upravnog odbora UIO, najavio je na sjednici parlamentarne komisije da bi Upravni odbor trebalo da zasjeda 2. septembra.

- Ne vjerujem da će se bilo šta promijeniti nakon toga. Čini mi se da se ponovo ulazi u krug koji će omogućiti odgađanje donošenja ovih zakona. Sve procedure su ispoštovane i u Upravnom odboru i u Savjetu ministara, koji poput Parlamenta BiH ima pravo da promijeni ono što je stiglo od Upravnog odbora UIO. Budući da je Parlament glavni i da su iznad njega samo nebo i dragi Bog, procedure su ispoštovane - kazao je Bevanda.

On je izrazio nadu da će izmjene Zakona o akcizama biti usvojene kako ne bi bilo štetnih posljedica.

- Posljedica njihovog neusvajanja su blokade već dogovorenih aranžmana i onih koji su u toku sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). To će problematizovati dalji odnos sa MMF-om jer oni treba da donesu pozitivan stav 7. septembra prije puštanja novca, a ovo će biti jedna od neizvršenih, a obavezujućih stavki koji su u dogovoru - rekao je Bevanda.

BiH očekuje zeleno svjetlo od MMF-a za aranžman vrijedan 550 miliona evra.

Prijedlog Upravnog odbora UIO

Predloženim izmjenama zakona predviđeno je da dodatni prihodi od rasta akcize na gorivo i autogas budu usmjereni za izgradnju autoputeva i puteva.

Novac od povećanja nameta na pivo, alkohol i bezalkoholna pića išao bi u kasu entitetskih fondova zdravstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana