Грци донирају 1,9 милиона евра за болницу Касиндо

П. Пећанац
Грци донирају 1,9 милиона евра за болницу Касиндо

Премијер РС Милорад Додик казао је да је веома задовољан састанцима које је имао на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

- Састао сам се са предсједником управе Вњешеконом банке  која стоји финансијски иза аранжмана куповине Рафинерије нафте Брод и увјерио ме да ће се наставити са финансијском подршком, рекао је Додик.

Он је у Санкт Петербургу разговарао и са новим представницима "Зарубежњефт" који су прије два мјесеца преузели ову компанију.

- Разговарали смо о Рафинерији нафте и они су ме информисали да је дошло до застоја из простог разлога јер је дошло до промјене руководства у Зарубежњефту. Та ствар је сада консолидована и већ у наредним седмицама можемо очекивати убрзање у реализацији уговорних обавеза између Владе и Зарубежњефта, рекао је Додик.

Премијер РС је током Форума имао сусрет и са представницима Санкт Петербург банке, једне од десет највећих банака у Русији, који су се интересовали за улагања у привреду Српске.

- Била ми је част да учествујем међу двије хиљаде престижних представника економског и политичког живота читавог свијета и на самиту који је окупио девет хиљада еминентних учесника и излагача - рекао је Додик, говорећи о утисцима са Форума.

AТИНA - Влада Грчке спремна је да донира милион и 920 хиљада евра за модернизацију болнице Касиндо у Источном Сарајеву.

Ово је резултат састанка који је јуче премијер РС Милорад Додик имао у Aтини са замјеником грчког министра спољних послова Петросом Дукасом.

- Договорили смо се да је њиховим програмом помоћи потребно 1.920.000 евра за модернизацију болнице Касиндо, што би уз новац који обезбиједи Влада РС и 1.250.000 од Савјета министара било довољно за модернизацију тог болничког објекта. Већ почетком наредне године требало би да почне реализација овог пројекта - рекао је Додик у телефонској изјави за "Глас Српске" из Aтине.

Додик је додао да је са Дукасом разговарао и о политичким и другим питањима, европским интеграцијама, о ОХР-у и његовој улози.

- Разговарали смо о регионалној сарадњи и потреби стабилизације стања у региону. Грчка жели да подржи европски пут БиХ и Републике Српске и вјерујем да можемо рачунати на њихову помоћ као што ми је то саопштио господин Дукас - казао је Додик.

Он је грчком саговорнику предочио виђење РС по питању мандата ОХР-а и став да је ОХР извршио своју мисију у овом капацитету.

- Они су пунији разумијевања и сматрају да се стварају реални услови да се мисија ОХР-а у догледно вријеме заврши - рекао је Додик.

Премијер Републике Српске јуче је разговарао и са градоначелником Aтине Никитасом Какламанисом који је показао велики интерес за сарадњу са градовима Републике Српске, прије свих са Бањом Луком.

Какламанис је прихватио Додиков позив да на јесен дође у Бању Луку када би требало да буде сачињен конкретан споразум о сарадњи Aтине и Бање Луке.

Додик се јуче у Aтини састао и са представницима 16 водећих грчких компанија из области банкарства, осигурања, енергетике, туризма и других.

- Највеће интересовање привредници су показали за изградњу енергетских објеката и то је ствар о којој ћемо разговарати на  на нашим наредним састанцима - рекао је Додик. 

Додао је да ће грчки бизнисмени  исказати свој интерес за конкретне пројекте како би могли да почну детаљни разговори о њиховим аранжманима у будућности.

- Веома су задовољни пореским олакшицама у РС, што за инвеститоре представља велику погодност. Очекујем да ће веома брзо ови прелиминарни разговори бити конкретизовани  инвестицијама - рекао је Додик.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана