Главни тужилац БиХ без дана тужилачког искуства

Свјетлана Тадић
Главни тужилац БиХ без дана тужилачког искуства

Бањалука - Посланици СНСД-а, ДНС-а, СП-а и ПУП-а напустили су јуче засједање Народне скупштине РС када је требало да буде разматран извјештај о раду Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ за 2011. годину, изразивши незадовољство радом ове институције коју сматрају најодговорнијом за хаос у правосуђу.

Они су истакли да је посљедњи примјер лоших одлука ВСТС-а избор Горана Салиховића за главног тужиоца Тужилаштва БиХ, иако ни дан није радио као тужилац. ВСТС је у сриједу изабрао Салиховића за главног тужиоца БиХ. Салиховић ће на чело Тужилаштва БиХ доћи 1. фебруара са позиције предсједника Општинског суда у Сарајеву, а претходно је радио као судија за прекршаје у Тузли.

Мишљење посланика дијели и министар правде РС Горана Златковић, која је изјавила да одлука посланика да напусте сједницу одражава став РС о раду ВСТС-а.

- Незадовољни смо радом ВСТС-а, почевши од именовања носилаца правосудних функција до резултата рада правосудних институција. ВСТС више није регулаторни фактор када су у питању правосудне институције, већ се затворио сам у себе - рекла је Златковићева и нагласила да је ВСТС наметнуо високи представник.

Она је изразила незадовољство одлуком ВСТС-а да Салиховића именује за главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

- Ријеч је о кандидату који никад није био тужилац. Поставља се питање колико је квалитетан да обавља ту функцију. С обзиром на то који се предмети налазе у Тужилаштву БиХ, мислим да са оваквим кадровским рјешењем не можемо очекивати боље резултате те институције - рекла је Златковићева.

Потпредсједник ВСТС-а Ружица Јукић рекла је да Салиховић није једногласно изабран за главног тужиоца.

- Према мом личном мишљењу, особа која никада није била тужилац не треба да буде главни тужилац, јер мора доносити тужилачке одлуке и познавати тужилачку материју - рекла је Јукићева.

Додала је да је у ВСТС стигао анонимни допис грађана у којем је исказано незадовољство због Салиховићеве кандидатуре, али да он није разматран.

- Грађани имају право да, уколико имају аргументе и доказе да је Салиховић учинио неки прекршај или кривично дјело, то пријаве ВСТС-у - казала је Јукићева.

Посланици владајуће коалиције тражили су да извјештај о раду ВСТС-а представи предсједник ове институције Милорад Новковић, а не потпредсједник Ружица Јукић.

Предсједник Клуба посланика СНСД-а Жељко Мирјанић рекао је да су посланици жељели да чују предсједника ВСТС-а, чијим радом нису задовољни.

- Доста је. Нисмо задовољни радом правосуђа, а посебно Суда и Тужилаштва БиХ. Сматрамо да је главни кривац за то ВСТС. Посљедњи примјер њихове лоше одлуке је избор Салиховића за главног тужиоца БиХ - рекао је Мирјанић.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Зоран Ђерић рекао је да највиши законодавни орган РС треба да оцијени рад ВСТС-а.

- Избор главног тужиоца је један од доказа да правосуђе БиХ не функционише. Начин избора судија и тужилаца, а нарочито главног тужиоца БиХ није добар. Тај поступак треба промијенити из коријена - рекао је Ђерић и додао да се мора знати шта је до сада урађено у структуралном дијалогу са ЕУ о реформи правосуђа БиХ.

Предсједник Клуба посланика ДНС-а Споменка Стевановић казала је да Суд и Тужилаштво БиХ не раде како треба, првенствено приликом процесуирања предмета ратних злочина.

Посланик ДП-а Драган Чавић рекао је да постоји много разлога за незадовољство радом Тужилаштва БиХ, те да избор лица које нема тужилачку праксу на мјесто главног тужиоца говори о томе да сви који одлучују о томе ко ће обављати високе судске и тужилачке функције најчешће доносе погрешне одлуке.

Предсједник Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица казао је да је требало да се расправља о томе шта су радили судије и тужиоци, али да је очигледно да позиција не жели да прича о томе, јер нема шта да каже.

Потпредсједник ВСТС-а Ружица Јукић рекла је да та институција има многобројне резултате, а посебно када је у питању рјешавање старих предмета у судовима.

Због недостатка кворума и одлучности посланика да не учествују у расправи о извјештају ВСТС-а, предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић одгодио је ову тачку дневног реда за једну од идућих сједница.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана