Електропренос штетан и неефикасан по интересе РС

Мирослав Филиповић
Електропренос штетан и неефикасан по интересе РС

БAЊA ЛУКA - Формирање заједничке компаније за пренос електричне енергије у БиХ "Електропренос БиХ" по специјалном закону показало се као неефикасно, нефункционално и штетно по интересе Републике Српске.

То је наведено у стручној анализи положаја РС у компанији "Електропренос БиХ" коју је, за потребе Владе РС, урадио Електроенергетски координациони центар из Београда, а која је у посједу "Гласа Српске".

- Свако даље настојање на оваквом моделу организовања електропреносне дјелатности на нивоу БиХ може да има озбиљне негативне посљедице за РС - наглашено је у анализи тима електроинжењера из Београда, професора организационих наука и правних стручњака.

- Ентитетска подјела у управи, Управном одбору и Одбору за ревизију у "Електропреносу БиХ", при доношењу свих важних одлука, је евидентна и све израженија. Због дефинисаног начина доношења одлука и чињенице да у поменутим органима управљања чланови из Федерације БиХ чине већину, омогућено је доношење одлука прегласавањем представника РС и на штету РС - упозорено је у анализи.

Наведено је да РС нема никакву могућност да утиче на доношење одлука које су у надлежности управе, УО и Одбора за ревизију због чега је утицај РС, као једног од акционара, на процес одлучивања сведен на нулу.

- Надаље, сам рад Скупштине акционара компаније доведен је у питање због дијаметрално супротних ставова акционара и немогућности њиховог усаглашавања, а тиме неравноправног доношења одлука, што за резултат има блокаду компаније - додаје се у анализи.

Констатовано је да овакав начин доношења одлука у управи и у УО компаније и немогућност доношења одлука у Скупштини акционара, ако приједлог о којем она одлучује није прихватљив за обје стране, чине "Електропренос БиХ" неефикасним, али и мањинског акционара сталним кривцем, чије неприхватање, односно онемогућавање доношења таквих одлука се тумачи опструкцијом.

Уочено је да се ови проблеми рефлектују на све остале организационе нивое у компанији, због чега је угрожен и положај радника компаније из РС.

Када је ријеч о улагањима у објекте преносне мреже, у анализи је наведено да су представници ФБиХ у органима управљања компаније инсистирали да буде усвојен дугорочни план развоја компаније од 2007. до 2016. године.

- План није усвојен, јер представници РС нису могли да га прихвате зато што је инвестирање у објекте преносне мреже на подручју РС из средстава амортизације, која према учешћу у капиталу компаније припадају РС, умањено за 42,2 милиона марака или просјечно сваке године за 28 одсто - истакнуто је у анализи.

Тиме би се, показала је анализа, континуирано развијала и побољшавала инфраструктура преносне мреже на подручју ФБиХ, а на штету развоја и побољшања преносне мреже РС (учешће РС у капиталу компаније 42 одсто).

У анализи је уочено да је постојећа легислатива којом се регулише рад "Електропреноса БиХ" потпуно штетна за мањинског акционара РС.

У области која се тичу овлашћења наведено је да Законом о оснивању компаније није природни монопол ентитета над обављањем електропреносне дјелатности прешао са ентитета на БиХ.

- Законом је успостављена компанија чија се дјелатност обавља на територији БиХ, али је и даље у власништву два ентитета - утврђено је у анализи.

Додаје се да давање искључивог овлашћења "Електропреносу БиХ" у уставноправном смислу не значи пренос уставних надлежности за дјелатност електропреноса са ентитета на БиХ.

- Компанија је, дакле, јединствена у смислу да представља техничко-технолошку цјелину, а правно и суштински је заједничка корпорација два ентитета који су власници компаније - наводи се у анализи.

Закон нејасан

У анализи је закључено да је регулаторни оквир којим се уређује корпоративно управљање у "Електропреносу БиХ" нејасан, непоуздан, непотпун и са пуно мањкавости, јер није утврђена јасна хијерархија закона који се примјењују у случају компаније.

Селија Вајтекер

Независни члан Управног одбора "Електропреноса БиХ" Селија Вајтекер, по струци египтолог, користећи "ванредна овлашћења", у својству УО и Скупштине акционара, донијела је одлуке о алокацији средстава компаније, унутрашњој организацији, управи, а потом је донијела и Статут компаније, као и Одлуку о измјенама почетног капитала у Статуту компаније. Вриједност укупног почетног капитала компаније утврђена је у износу од 755.941.657 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана