Dio eksploziva u kasarni Krčmarice izvučen, opasnost još nije odagnata

Goran Maunaga
Dio eksploziva u kasarni Krčmarice izvučen, opasnost još nije odagnata

Banjaluka - Poslije urušavanja krova na skladištu u kasarni Krčmarice kod Banjaluke bezbjednosni rizici su veliki, iako je veći dio municije, mina i eksploziva izvučen iz objekta, rekao je brigadni general Oružanih snaga BiH Gojko Knežević.

On je nedavno sa timom specijalista bio u obilasku tog skladišta, jednog od 26 objekata za skladištenje u sistemu Oružanih snaga BiH.

- Formiran je štab koji rukovodi operacijom izvlačenja municije, mina i eksploziva iz objekta. Veći dio toga je već izvučen. Obavljeno je i raščišćavanje prostora oko skladišta na kome je urušen krov. Bio bih neozbiljan ako bih rekao da ne postoje bezbjednosni rizici. Oni su povećani. Rizici postoje u određenoj mjeri i u ispravnim objektima te vrste i logično je da su povećani u uslovima i u situaciji kao što je u Krčmaricama - kaže Knežević.

Prema njegovim riječima, do urušavanja krova došlo je zbog snježnih padavina, a incidentu je kumovala i dotrajalost objekta. Kompleks u Krčmaricama građen je od 1953. do 1971. godine kada su izgrađena četiri posljednja objekta.

- Upravo na jednom od tih objekata došlo je do urušavanja krovne konstrukcije u unutrašnjost objekta, a ta konstrukcija je željezna. Sve moramo da radimo uz maksimalno poštovanje bezbjednosnih procedura. Redovno ćemo obavještavati javnost o tome. Molim sve da uvaže ozbiljnost tog posla jer se on ne može raditi pod pritiskom - rekao je Knežević.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić precizirao je da je iz objekta izvučeno više od pola opasnih materija.

- Dio bi trebalo da bude prevezen u Glamoč radi uništenja. Cilj nam je da taj posao bude završen do kraja ove sedmice - kaže Jerinić.

Iako u Ministarstvu odbrane BiH nisu željeli da kažu o kojoj količini eksploziva je riječ, "Glas Srpske" saznao je da se krov obrušio na skladišta u kome se nalazi oko 70 tona minsko-eksplozivnih materija i municije.

Neophodno sređivanje

Član Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić upozorila je ranije da su municija, mine i eksploziv u skladištima daleko od potrebne kontrole.

- I perspektivna i neperspektivna eksplozivna sredstva i municija su na jednom mjestu, što predstavlja veliku opasnost. Ministarstvo odbrane ne radi na neophodnom sređivanju tih skladišta - kaže Majkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana