Дио експлозива у касарни Крчмарице извучен, опасност још није одагната

Горан Маунага
Дио експлозива у касарни Крчмарице извучен, опасност још није одагната

Бањалука - Послије урушавања крова на складишту у касарни Крчмарице код Бањалуке безбједносни ризици су велики, иако је већи дио муниције, мина и експлозива извучен из објекта, рекао је бригадни генерал Оружаних снага БиХ Гојко Кнежевић.

Он је недавно са тимом специјалиста био у обиласку тог складишта, једног од 26 објеката за складиштење у систему Оружаних снага БиХ.

- Формиран је штаб који руководи операцијом извлачења муниције, мина и експлозива из објекта. Већи дио тога је већ извучен. Обављено је и рашчишћавање простора око складишта на коме је урушен кров. Био бих неозбиљан ако бих рекао да не постоје безбједносни ризици. Они су повећани. Ризици постоје у одређеној мјери и у исправним објектима те врсте и логично је да су повећани у условима и у ситуацији као што је у Крчмарицама - каже Кнежевић.

Према његовим ријечима, до урушавања крова дошло је због сњежних падавина, а инциденту је кумовала и дотрајалост објекта. Комплекс у Крчмарицама грађен је од 1953. до 1971. године када су изграђена четири посљедња објекта.

- Управо на једном од тих објеката дошло је до урушавања кровне конструкције у унутрашњост објекта, а та конструкција је жељезна. Све морамо да радимо уз максимално поштовање безбједносних процедура. Редовно ћемо обавјештавати јавност о томе. Молим све да уваже озбиљност тог посла јер се он не може радити под притиском - рекао је Кнежевић.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић прецизирао је да је из објекта извучено више од пола опасних материја.

- Дио би требало да буде превезен у Гламоч ради уништења. Циљ нам је да тај посао буде завршен до краја ове седмице - каже Јеринић.

Иако у Министарству одбране БиХ нису жељели да кажу о којој количини експлозива је ријеч, "Глас Српске" сазнао је да се кров обрушио на складишта у коме се налази око 70 тона минско-експлозивних материја и муниције.

Неопходно сређивање

Члан Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбједност Душанка Мајкић упозорила је раније да су муниција, мине и експлозив у складиштима далеко од потребне контроле.

- И перспективна и неперспективна експлозивна средства и муниција су на једном мјесту, што представља велику опасност. Министарство одбране не ради на неопходном сређивању тих складишта - каже Мајкићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана