DF izlazi iz vlasti FBiH

Željka Domazet
DF izlazi iz vlasti FBiH

Sarajevo - SDA, HDZ BiH i DF ni na jučerašnjem sastanku u Sarajevu nisu postigli dogovor o formiranju Vlade FBiH, a lider DF-a Željko Komšić objavio je da napušta razgovore i da ova stranka neće imati ministre u novoj vladi.

Komšić je sastanak napustio nakon svega 25 minuta, a predsjednik HDZ-a Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović saglasili su se da danas budu održani sastanci stranačkih tijela na kojima će biti dogovoreni dalji koraci u procesu formiranja vlasti FBiH. To će biti priprema za sastanak SDA i HDZ-a koji je zakazan za sutra.

Po izlasku sa sastanka Komšić je rekao da nije postignut dogovor. On je istakao da je u subotu razgovarao sa Izetbegovićem i da mu je bilo jasno da je SDA popustila zahtjevima HDZ-a.

- DF na to nije mogao pristati. SDA hoće da izađe HDZ-u u susret, ali mi nećemo. SDA je bila spremna da pristane na šest ministarskih pozicija i poziciju premijera FBiH, a od nas se tražilo da pristanemo na četiri ministarske pozicije, a da HDZ dobije šest ministarstava. Uzalud smo očekivali da se poštuje izborni rezultat u FBiH - rekao je Komšić, čija je stranka insistirala na tome da joj pripadne isti broj resora kao i HDZ-u.

Komšić je naglasio da je DF napravio mnogo ustupaka kada je riječ o Savjetu ministara BiH i da na nove nisu spremni da pristanu.

- DF je spreman sutra, prekosutra ili bilo kada podržati manjinsku vladu SDA i HDZ-a samo da bi ona bila konstituisana. Ostajemo u Savjetu ministara, a ako partneri na nivou BiH kažu da tamo nismo potrebni, mi ćemo se povući - kazao je Komšić. ...

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana