Цвијановић: Немамо никакав неспоразум са западом

Цвијановић: Немамо никакав неспоразум са западом 09.09.2018 11:27 | Срна

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Српска нема никакав неспоразум са Западом, али да постоји шаблон у западним политикама, које иду за тим да ојачају ниво БиХ, а умање значај Републике Српске.

"Ми се водимо прагматичном политиком да Устав БиХ и Устав Републике Српске одређују колико смо важни као Република. Не мислим да треба одустајати од уставних надлежности само да би неком угодили", рекла је Цвијановићева за "Политику".

Она је нагласила да не прави разлику између Истока и Запада, те да су интереси Републике Српске добри односи са свима.

Цвијановићева је истакла посвећеност европским вриједностим, али уз уважавање интереса Српске у складу са Уставом.

Она је оцијенила да многи, очито, никада нису прихватили Дејтон и да ту има много лицемјерја.

Када је ријеч о лобирању, премијер Српске је објаснила да је лажна слика против које се Српска бори резултат бошњачког лобирања од рата наовамо.

"Не лобирамо како би друге приказали лошим. Наша намјера је да само да што више људи чује наш начин како БиХ може да функционише. А може само уз уважавање Републике Српске", нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева сматра да простор Западног Балкана није поштеђен изазова и да Српска, као и свака земља у окружењу и свијету, има изазове економске природе.

"Имамо и изазове за очување уставних надлежности Републике Српске, довољно је само ослушнути представнике ЕУ, гдје мисле да само треба јачати ниво БиХ јер је Дејтонски споразум, наводно, превазиђен. Траже да се одрекнемо оног што нам је Устав дао. Не разумијемо зашто то траже нити за то видимо оправдање", рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да опозиција годинама прогнозира финансијски крах Српске, која све боље стоји, те је подсјетила да су повећане плате и пензије, да расте БДП, да се задуженост смањује, да су повећана издавања за борачке категорије, те уведене мјере за незапослене породиље...

"Свих 270.000 радника у Републици Српској имаће веће плате. Да би то постигли одрекли смо се 30 милиона евра из буџета. Чујемо да има несавјесних послодаваца, људи нам пријављују и тренутно радимо провјере. Појачаћемо надзор и бићемо ригорозони", поручила је Цвијановићева.

Цвијановићева је указала и на важност градње ауто-путева у Српској јер, како је истакла, без модерних саобраћајница нема ни привреде ни туризма, те је нагласила да је један од стратешких праваца дионица ауто-пута према Београду.

Према њеним ријечима, важан стратешки правац повезивања са Србијом је и ауто-пут од Пала према Вишеграду.

Цвијановићева, која је кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за предсједника Републике Српске, истакла је да је на ту функцију номинује уложени напор чији су резултати мјерљиви, али прије свега однос према Српској - политички ангажман који је руковођен ставом да само јаке институције значе јаку Републику Српску.

Српска се бори против лажне слике која је резултат бошњачког лобирања

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да се Српска бори против лажне слике која је резултат бошњачког лобирања од рата па наовамо и испада да то није никоме спорно, али јесте спорно када желите да промијените ту лажну искривљену слику и замјените је реалном.
“Не лобирамо како би друге приказивали лошим, наша намјера је само да што више људи чује наш начин како БиХ може да функционише. А може само уз уважавање Републике Српске”, рекла је Цвијановићева за “Политику”.

Она је навела да сви који критикују опредијељеност Српске за лобирање губе из вида да је стереотип о њој настао управо као резултат нечијег другог лобирања.

“Како се нико не сјети да каже да је било погрешно да Албанци или Бошњаци лобирају, чије су активности, за разлику од наших, биле усмјерене против других”, упитала је Цвијановићева.

Она је напоменула да је резултат туђег лобирања све оно што се тренутно гледа у региону, али да некима смета када неко из Бањалуке нуди свијету реалну слику о БиХ.

Премијер Српске је рекла да жали што “велика и сјајна Америка нема праву слику, али ни визију шта да ради овде”.

Она сматра да би много помогао рационалан приступ уз уважавање реалности, те додала да се мијењају околности, као и структуре у Вашингтону.

“Чује се више прагматизма и жеље да саслушају и уваже други ставови. Осјећам да ће бити промјене, иако у САД постоје структуре које не желе причати с нама, а штета је обострана. Важно је да мијењамо слику и стереотип који су вјештачки наметнути”, рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева, која је кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за предсједника Републике Српске, каже да ће, ако побиједи на октобарским изборима, њена прва посјета бити Београду, док је Русија високо љествици приоритета.

Она је истакла да од Русије нема никаквих условљавања и тешких захтјева.

“С тамошњим политичарима је веома лако разговарати. Разумију Дејтон, позицију Републике Српске, ту им се не омиче грешка. Али, ми смо отворени за разговор са свима, но нажалост постоји много стереотипа створених раније”, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да то отежава комуникацију са неким с ким би требало разговарати, а који се и данас држе шаблона.

“Ми смо отворени за разговор са свима, но нажалост постоји много стереотипа створених раније, што отежава комуникацију са неким са киме бисте требали разговарати а који се и данас држе шаблона. Постоји шаблон у западним политикама, које иду за тим да ојачају ниво БиХ, а умање значај Републике Српске. А ми се водимо прагматичном политиком да Устав БиХ и Устав Републике Српске одређују колико смо важни као Република. Не мислим да треба одустајати од уставних надлежности само како би неком угодили”, нагласила је Цвијановићева.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица