Цвијановић: Мршави резултати Савјета министара

Срна
Цвијановић: Мршави резултати Савјета министара

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је незадовољство радом садашњег Савјета министара, за који је оцијенила да је постизао врло "мршаве" резултате.

Цвијановићева је рекла да је јако незадовољна радом Савјета министара, не само због традиционалног приступа у Сарајеву којим би најрадије да "угуше све што долази из Републике Српске, чак и да омаловаже, прескоче, обезвриједе и заобиђу све оно што су уставне надлежности Републике Српске", већ и због чињенице да представници Српске који врше власт на нивоу БиХ игноришу и заобилазе улогу институција Српске. 

"Незадовољна сам посебно оним људима који долазе из Републике Српске, а сједе у разним институцијама на нивоу БиХ, укључујући и Савјет министара, који су заправо угушили комуникацију са институцијама Републике Српске и никада нису схватили важност тога да ми доносимо одређена рјешења или заузимамо ставове без обзира што припадамо различитим политичким гарнитурама", рекла је Цвијановићева.

Она сматра да је садашњи Савјет министара постизао врло "мршаве" резултате и да је за ствари за које је било потребно око три мјесеца да буду завршене, Савјету министара требало три године. 

"А да се не говори о злоупотребама када је ријеч о механизму координације, да се једна тако важна стратешка ствар која координира активности свих нивоа власти, а то значи Републике Српске која располаже огромним нивоом овлаштења за процес европских интеграција, доноси мимо оног што су ставови Републике Српске", рекла је Цвијановићева. 

Она је подсјетила да је прва верзија механизма координације, коју је изгласао Савјет министара, била апсолутно супротна концепту који је усвојен и на Влади и у Народној скупштини Републике Српске. 

Цвијановићева је рекла да су то ствари које се не праштају и да о раду институција на нивоу БиХ не може да каже ништа позитивно. 

"Много процеса је било отежано од стране нивоа БиХ, укључујући и Савјета министара, много активности које смо водили заједно са Свјетском банком, ММФ-ом, програма у оквиру којих смо могли да повучемо врло повољна и јефтина и супер јефтина средстава, било је блокирано и на дугом чекању. Не видим да су направили било шта да сви заједни искорачимо у неку организованију сферу или да побољшамо економску ситуацију", навела је Цвијановићева. 

Она је рекла да је Република Српска успјела да побољша економску ситуацију сама, без обзира на разна оптерећења и упркос томе што је три године под блокадом био све и један програм Свјетске банке, ММФ-ов аранжман и све оно што је за то везано, истичући да је то у збиру у једном моменту износило 750 милиона КМ блокираних средстава. 

"Задовољна сам што је буџет Републике Српске функционалан и што смо успјели биљежити добре резултате, што су макроекономски показатељи за 2016. и 2017. годину изузетно добри и што је то добра полазна основа за будући период. Да није добро, не бисмо могли да обезбиједимо ова повећања која обезбјеђујемо", закључила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана