Цвијановић: Мигрантска криза озбиљан проблем

Срна
Цвијановић: Мигрантска криза озбиљан проблем

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да је мигрантска криза озбиљан проблем у БиХ, јер се не управља границама и на илегалан начин се улази у земљу.

“БиХ се није спремила за мигранте и због људи који су у Савјету министара БиХ и различитим агенцијама. Њихов главни задатак је да прате шта им раде политички опоненти, односно политичка групација која је на власти у Српској, а не баве се питањем миграната и неким другим важним безбједносним појавама на које треба, не само обратити пажњу, него се и ухватити у коштац”, рекла је новинарима Цвијановићева.

Према њеним ријечима, размахала се прича о мигрантима, која више није безазлена.

“Чињеница је да људи саопштавају различите податке и у истом дану тврде да има 10.000 или 2.000 миграната у БиХ, што је неозбиљно. Причају како су се мигранти вратили и отишли из земље. Гдје су отишли, да ли су прешли у ЕУ и да ли је Унија можда у међувремену отворила границе, а ми то нисмо чули? Дакле, гдје су мигранти враћени у земљу из које су дошли или су отишли у земље њиховог полазишта”, запитала је Цвијановићева.

Она је нагласила да су инциденти са мигрантима додатни проблем.

“Прилично смо неспокојни због свега овога. Очито је да институције БиХ нису у стању да спријече нелегалне уласке у земљу и да има много рупа у овом систему и људи који раде на овом нивоу имају преча посла, а то је да се баве нама који смо у Српској”, каже Цвијановићева.

Премијер Српске је напоменула да се не може рећи како ће све са мигрантском кризом изгледати у наредном периоду.

“Не знамо ништа о мигрантима, нити колико има лица који су безбједносно ризична или имају озбиљан здравствени проблем. Ниво БиХ је имао довољно времена да се припреми од 2015. године, али су се надали да се ништа неће десити. Бројеви миграната на одређеном подручју демантују причу како се ништа не дешава”, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да су биле исправне одлуке Владе Репбулике Српске да у Српској нема мјеста гдје се могу успоставити центри за мигранте и да се за тако нешто нема капацитета.

“Ставили смо на располагање МУП Српске да би се спријечило илегално кретање. Нажалост, ниво БиХ се нема када бавити својим послом, јер министар безбједнсти коментарише раст БДП-а, а не бави се својим послом”, каже Цвијановићева.

Она је подсјетила да Савјет министара у суштини не функционише.

“Када се и не говори о смјенама министара, Савјет министара је у техничком мандату. Они већ двије године немају парламентарну већину и не могу да предложе било шта, што показује недостатак или одсуство капацитета Савјета министара”, рекла је Цвијановићева и поновила да министар безбједности БиХ Драган Мектић сам себе коментарише, што је довољно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана