Цвијановић: Црнатково писмо мотивисано жељом за политичким обрачуном

Глас Српске
Цвијановић: Црнатково писмо мотивисано жељом за политичким обрачуном

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић захвалила је за писмо које јој је упутио министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и са жаљењем констатовала да је оно, као и већина његових поступака и изјава, мотивисано жељом за политичким обрачуном, нажалост, са институцијама Републике Српске, а не жељом да, евентуално, помогне у рјешавању неког проблема, уколико, он постоји.

"Да је у питању проблем чијем рјешавању желите допринијети, Ви бисте се, умјесто дописивања путем медија, обратили Влади Републике Српске, настојећи да јој помогнете, умјесто што сте покушали остварити јефтине политичке поене. Али, свима је већ познато да Ви, као и Ваше каолиционе колеге из Српске које врше власт на нивоу БиХ, у широком луку заобилазите институције Српске и све сводите на лично-политички рат. Искуство ми говори, а што показују и анкете међу грађанима, да се то нимало не свиђа управо грађанима Републике Српске", истакла је Цвијановићева. 
 
Она је у писму упућеном Црнатку навела да је његова наводна брига за углед институција Републике Српске на међународном плану равна политичком памфлету, јер је, са истом наводном бригом, али и политичким жаром, као и у случају Представништва Републике Српске у Израелу, настојао на све могуће начине да "појасни" да позив на основу којег је присуствовала инаугурацији америчког предједника Доналда Трампа - није званичан. 
 
"Чак сте то провјеравали и у Амбасади САД у Сарајеву, вјероватно, несрећни што Ви нисте добили позив. Нажалост, морам Вас разочарати - тај позив је био формалан и типичан за такве прилике, односно упућен од Заједничког одбора Конгреса за инаугуралне церемоније. Желим да вјерујем да Ви, као министар иностраних послова једне земље, па макар и овакве обезглављене каква је БиХ, нисте имали намјеру да омаловажавањем тог позива, само зато што је он био упућен предсједнику Републике Српске или мени, а не Вама, омаловажите и тај уважени одбор, односно институцију САД из које је упућен", истакла је Цвијановићева. 
 
Што се тиче Представништва Републике Српске у Израелу, навела је премијер Српске, оно, као што је и случај са свим представништвима Српске у иностранству, нема дипломатски статус и није везано ни за Министарство иностраних послова БиХ, нити за министарства иностраних послова земље домаћина. 
 
"Њихов облик и сама регистрација зависе од прописа земље у којој су основана, тако да се и пракса разликује од земље до земље. Вјерујем да Вам је познато да свако од тих представништава подлијеже двострукој контроли - и од органа Републике Српске, као и од надлежних органа земље у којој функционишу. Нисмо добили нити једну притужбу од таквих органа у погледу било којег представништва, а уколико се то деси или се утврди било какава незаконитост, особе које су на њиховом челу, подлијегаће адекватној санкцији", појаснила је Цвијановићева. 
 
У случају Представништва Републике Српске у Израелу, додала је Цвијановићева, уколико постоје било какве мањкавости у вези са његовом регистрацијом - оне ће бити отклоњене. 
 
"Оно је сада регистровано у форми какву је имало и у вријеме док сте Ви били на власти у Републици Српској, јер је и тада постојало и било везано за Владу у којој су сједили представници и Ваше политичке партије. Уколико је тај статус проблематичан, оно ће, свакако, бити пререгистровано, али дозволите да о томе да ли је неко проводио, како кажете 'криминалне активности на територији Израела', није нешто што утврђујете Ви, као што то не могу да радим ни ја. Додуше, Ви, за разлику од мене, испољавате амбицију да глумите истражне и правосудне органе и 'задајете им дневни ред', чак и да јавно изражавате незадовољство уколико нису реализовали Ваше политичке амбиције", оцијенила је Цвијановићева. 
 
Осим тога, нагласила је она, Влада Републике Српске никада није Ариа Ливнеа третирала као израелског дипломату, јер то напросто није могуће јер је он већ двије деценије представник Републике Српске у Израелу, а не представник Израела у Републици Српској. 
 
"Имали смо прилику да се сретнемо са бројним представницима пријатељске државе Израел од локалног до владиног и предсједничког нивоа, како у Републици Српској, тако и у Изреалу. Примјећујем да се са некима од њих и Ви срећете, иако их је Ваша коалициона политика раније поприлично омаловажавала, настојећи да проблематизује њихов однос са институцијама Републике Српске. Ви се, у својој политичкој осветољубивости, бавите чак и тиме с ким се сликао градоначелник Бањалуке, и Вама је све то 'афера или скандал'. 
 
Дјелујете као размажено дијете које не може да поднесе чак ни то да се било ко из Републике Српске слика са било којим страним представником, мислећи, ваљда, да је то Ваше искључиво право. У тој патетичној дјетињарији, Вама је свака слика на којој нисте Ви тек 'изнуђени селфи', а она на којој јесте - неко 'загарантовано' право", истакла је Цвијановићева. 
 
Цвијановићева је у писму навела да Црнадак настоји да се такмичи са институцијама Републике Српске, умјесто да с њима сарађује и заједно с њима рјешава проблеме који су важни за њене грађане. 
 
"И коначно, господине министре, Вама је познато, баш као и другима, шта је позадина ове приче о Представништву у Израелу. Надам се да ћете престати да реметите односе које желимо да имамо са пријатељским народом и пријатељском државом Израел. Подсјећам Вас да смо ми свој однос показали у практичном смислу онда кад је то Израелу било изузетно важно. 
 
И на крају, дозволите да Вам укажем да Ви нисте у позицији, ни по Уставу, ни по закону, да говорите Влади Републике Српске шта је потребно да ради. У том смислу, мислим да је задњи параграф Вашег писма посебно безобразан, посебно знајући да Ви нисте у стању да обезбиједите да Ваше налоге испоштују ни амбасадори у оквиру дипломатско-конзуларне мреже БиХ у свијету, за коју сте задужени. Морам рећи да ја нисам нимало срећна због тога, напротив", поручила је Цвијановићева у писму. 
 
Што се тиче представништава Републике Српске у иностранству, која Црнадак, нажалост, сматра конкуренцијом, каже Цвијановића, било би много корисније за све да је на основу искуства које је стекао вршећи дужност министра иностраних послова, али и као озбиљан политичар из Републике Српске, помогао да се у сваком смислу унаприједи њихов рад, умјесто што води медијске ратове. 
 
"Што се тиче њиховог рада, Влада Републике Српске остаје опредијељена да их јача, али исто тако и да тражи адекватну санкцију за сваког ко се огријеши о институционално повјерење које је указано особама које их воде или у њима раде", поручила је предсједник Владе Српске у писму упућеном министру иностраних послова БиХ Игору Црнатку. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана