Цури вријеме за кључне законе, већина на испиту

Свјетлана Шурлан, Жељка Домазет
Цури вријеме за кључне законе, већина на испиту

Бањалука - Европски званичници упозорили су власти у БиХ да би измјене сета закона о акцизама требало усвојити до краја овог мјесеца како стотине милиона КМ не би биле изгубљене, али у Парламенту БиХ још нико не зна када ће се ово питање наћи на дневном реду, нити има ли већине која би то подржала.

Прича о измјенама закона, које су и услов за наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) поново је активирана након што је потписан Уговор о транспортној заједници југоисточне Европе између БиХ и Европске уније. То потписивање требало би да отвори пут за око 500 милиона марака за четири пројекта у БиХ која су договорена на конференцији у Трсту у јуну, али је преостали услов за то повећање акциза. Раније предложене измјене Закона о акцизама, којима је било предвиђено повећање акциза за 15 фенинга у неколико су наврата пале у Представничког дому.

У Канцеларији комесара ЕУ за проширење и политику сусједства Јоханеса Хана у петак су поновили да без усвајања закона о акцизама до краја септембра, инфраструктурни пројекти који су договорени у Трсту неће кренути.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија, који је и члан Управног одбора Управе за индиректно опорезивање каже да Закон о акцизама не треба стављати на дневни ред ако не постоји већина за његово усвајање.

- Очигледно да у Сарајеву не постоји већина, а видјећемо да ли ће бити створена. Европска комисија је свјесна важности закона о акцизама и колико је он потребан за инвестиције и зато су, као врсту притиска, грант средства везали за тај закон - истакао је Тегелтија.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Парламенту БиХ Сташа Кошарац каже да је јасно да не постоји парламентарна већина за усвајање измена Закона о акцизама.

- Питање је ко би могао бити предлагач закона. СНСД ће подржати измјене само ако оне буду креиране према ранијем договору Савјета министара БиХ, Владе Српске и Владе ФБиХ - рекао је Кошарац.

Посланик СДС-а у Парламенту БиХ Борислав Бојић каже да су разговори о повећању акциза могући у оквирима које ова странка од почетка заступа.

- То се односи на плави дизел и поред тога тражимо да видимо у коју област треба уложити новац од акциза, а ми сматрамо да је то пољопривреда. Радићемо у интересу грађана Српске и наш став о поскупљењу горива је потпуно јасан - рекао је Бојић и додао да "СНСД долази у Парламент БиХ када треба да се повећају трошкови живота грађана".

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Шефик Џаферовић (СДА) каже да у Парламент није стигао никакав приједлог измјена Закона о акцизама.

- Надам се да ће у неко догледно вријеме у Парламент стићи неки приједлог и да овог пута неће послужити за којекакво политикантство - рекао је Џаферовић.

Посланик ХДЗ-а БиХ Предраг Кожул наглашава да је његова странка подржавала и раније законске приједлоге о акцизама, али да још нема информација када ће се нови приједлози наћи пред посланицима.

- Очекујемо од Управног одбора УИО да предложи та законска рјешења и вјерујемо да ће она бити прихватљива за већину посланика - рекао је Кожул.

Посланик СББ-а Мирсад Исаковић подсјетио је да је ова странка сет закона о акцизама подржао у четири наврата и да ће то учинити и пети пут, али да сматрају да акцизе не би требало да буду повећане за више од десет фенинга.

Раније гласање

Савез за промјене није гласао за раније рјешење које подразумијева повећање акциза на гориво за 15 фенинга по литру. Овај приједлог, којим би били откочени бројни пројекти, подржали су СНСД, СДА, ХДЗ БиХ и СББ, а како су против били и посланици опозиционих странака из ФБиХ и дио сада бивших посланика СДА измјене нису добиле довољну подршку у Представничком дому.

Измјене Закона предложио је Савјет министара БиХ након што су се о њима усагласиле Владе РС и ФБиХ, те Управни одбор УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана