Црнадак: Спреман сам одговарати на сва питања

Срна
Црнадак: Спреман сам одговарати на сва питања

Сарајево - Министар иностраних послова у Савјету министара БиХ Игор Црнадак обавијестио је данас чланове Колегијума Дома народа да је спреман да одговори на сва питања из области за коју је надлежно Министарство иностраних послова /МИП/ БиХ, а поводом извјештавања појединих медија о наводном формирању комисије за саслушање министра иностраних послова.

У допису упућеном члановима Колегијума Дома народа, који је пролсијеђен и медијима, Црнадак наводи да још није званично обавијештен о формирању ове комисије, али да ће он, као и сви други државни службеници и запослени у МИП-у за које се укаже потреба, бити на располагању да одговоре на сва питања.


"Желим да вас обавијестим да и МИП БиХ, од како сам на његовом челу, инсистира на пуној транспарентности свог рада и да се са посебним уважавањем односи према Парламентарној скупштини БиХ и свим активностима њених тијела, као и посланика и делегата појединачно", истакао је Црнадак.

Он сматра да је своју, као и посвећеност институције којом руководи принципу транспарентности доказао и редовним састанцима са Комисијом за буџет и финансије Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, а посљедњи састанак одржан је 6. априла.

Црнадак је подсјетио и на састанак одржан 21. априла 2016. године у просторијама МИП-а, као и на његово присуство 22. сједници Комисије за финансије и буџет Дома народа, 15. септембра прошле године.

"На тим састанцима сам лично предводио делегацију МИП-а БиХ, отворено и искрено разговарајући са уваженим делегатима о свим аспектима дјеловања МИП-а БиХ, оствареним трошковима, извјештајима Канцеларије за ревизију институција БиХ и другим детаљима који су били интересантни за уважене делегате", навео је он.

На поменутим састанцима је, наводи Црнадак, констатовано да су сви трошкови, укључујући и оне који се односе на службена путовања, реализовани у складу са буџетом, те да су све препоруке ревизије или реализоване, или је њихова реализације у току.

"Сви записници и закључци са поменутих састанака доступни су свим делегатима Дома народа Парламентарне скупштине БиХ", додао је министар иностраних послова у Савјету министара БиХ.

Црнадак је од делегата затражио разумијевање приликом утврђивања термина састанка у наредном периоду с обзиром на одређен број договорених билатералних обавеза.

Он је навео да ће у својству министра учествовати у раду Савјета за имплементацију Споразума о стабилизацији придруживању /ССП/ у Бриселу, те министарских конференција Међународне асоцијације за атомску енергију, Аспен института у Берлину, Организације америчких земаља, Централно-европске иницијативе, Процеса сарадње у Југоисточној Европи.

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Марио Караматић изјавио је раније за РТРС да ће министар Црнадак одговарати пред комисијом овог Дома о службеним путовањима на која је потрошено више од два милиона КМ и о вањско-политичком статусу БиХ.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић изјавио је Срни да је делегат из реда хрватског народа Марио Караматић збунио јавност у БиХ представљајући на погрешан начин задатак привремене истражне комисије за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ.

Поред Тадића, у комисији, која ће бити конституисана у понедјељак, 29. маја, ће бити и Бариша Чолак, Сакиб Софтић, Небојша Радмановић, Фахрудин Радончић и Марио Караматић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана