Црнадак: Поштовати заједнички став који сутра буде донесен

Срна
Црнадак: Поштовати заједнички став који сутра буде донесен

Бањалука - Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да ће поштовати заједнички став са сутрашњег састанка политичких представника из Републике Српске код предсједника Милорада Додика, поводом одлуке Уставног суда БиХ о неуставности 9. јануара као Дана Републике, и ако он буде значио напуштање Савјета министара БиХ.

Црнадак је поручио да ће испоштовати све што буде заједнички договор иза којег сви стану, па и када је ријеч о могућем напуштању Савјета министара БиХ док се не измијени Закон о Уставном суду БиХ.

"Мислим да сам посљедња особа око које требате имати дилему, јер сам и раније подносио оставке и напуштао Савјет министара и то за мене није никакав проблем", рекао је Црнадак новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је у овом тренутку важно јединство политичара из Републике Српске, али да му се "не свиђа што су неки, који су били у коалицији са СДА у вријеме подношења иницијативе код Уставног суда БиХ, пожурили да приграбе јефтине политичке поене".

Према његовима ријечима, одлука Уставног суда БиХ о оспоравању Дана Републике Српске 9. јануара, чиста је политичка порука, којом се покушава урадити нешто што је немогуће, што негира Републику Српску и покушава тај празник узети од народа у Српској.

"Увјерен сам да ћемо сви који смо славили тај празник, славити и даље. Одлука тешко да ће имати неки ефикат и доживљавам је као погрешну поруку, пуну провокативног приступа који неће дати ефекат за оне који су је осмислили", поручио је Црнадак, који је и генерални секретар ПДП-а.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговараће сутра у Бањалуци са званичницима из Српске о одлуци Уставног суда БиХ да поједине одредбе Закона о празницима Републике Српске нису усаглашене са Уставом БиХ.

Уставни суд БиХ утврдио је у четвртак, 26. новембра, да је члан Закона о празницима Српске који говори о 9. јануару као Дану Републике неуставан, те да Народна скупштина Српске у року од шест мјесеци тај закон мора да усагласи са Уставом БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је раније Декларацију у којој се наводи да Дан Републике неће бити укинут чак и ако Уставни суд БиХ, евентуално, донесе одлуку којом би овај републички празник прогласио неуставним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана