Човић: Не могу Анкара и Загреб утицати на гласове у БиХ

N1
Човић: Не могу Анкара и Загреб утицати на гласове у БиХ

Сарајево - Након што су британски лордови у извјештају о БиХ казали да "Драган Човић кокетира са трећим ентитетом у БиХ", на питање да ли је за трећи ентитет предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер Хрватске демократске заједнице БиХ (ХДЗ) је рекао:

"Па.. не знам. Помало је бесмислено рећи да неко кокетира са неким ентитетом. Тражимо најбоље рјешење за БиХ. Једно од рјешења је да би се осигурала једнакоправност хрватског, бошњачког и српског народа у БиХ је организирати другачије БиХ јер овако сигурно не функционира особито у подручју Федерације БиХ. На том плану радимо већ десетак година, да подсјетим на Прудски процес и договоре и све што се радило. Трагамо за рјешењима. Хоће ли бити три, четири или пет тих ентитета којима можемо осигурати апсолутну једнакоправност три народа, једноставно да конститутивни народ буде адекватно легитимно заступљен, а са друге стране да имамо функционалну и модерно организовану БиХ је друго питање".

Човић је у интервјуу за Н1 истакао да са чланом Предсједништва БиХ и лидером СДА Бакиром Изетбеговићем нема проблема у комуникацији.

"Он има један задатак, а понекад ми се чини да ја имам потпуно другачији задатак од онога што он ради, да су нам тактике да се остваре наше политичке стратегије потпуно различите. Наравно да ту долази до проблема, али то неће умањити мој афинитет према односу према БиХ као домовини. Она може преживјети и преживјет ће као модерно организована држава у којој ће Хрвати, Бошњаци и Срби бити уставно једнакоправни", казао је Човић.

На питање да ли се чуо са предсједницом Хрватске пошто је она посјетила Турску гдје је наводно ишла лобирати да турски предсједник Ердоан утиче на Бакира Изетбеговића у вези са измјенама Изборног закона БиХ, Човић је одговорио:

"Особно с ким се чујем наравно да ћу то држати за себе јер су то приватни разговори. Имам редовиту комуникацију са предсједницом Грабар-Китаровић, предсједником Сабора Јандроковићем, предсједником Владе Пленковићем. Мислим да је та комуникација на разини дана, потребе и тренутка".

Човић сматра да предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић на тај начин није разговарала са предсједником Турске.

"Покушавамо годину и пол дана направити трилатерални сусрет на највишој разини Хрватске, Турске и БиХ. Да је на тој разини разогварала, о томе како унаприједити ствари, то сам сигуран, као и да она штити и заговара једнакоправност институционалну у БиХ, као и Пленковић и сви други из Хрватске", изјавио је Човић.

"Мени је јасно да ћемо се ми у БиХ око тога морати договорити. Не вјерујем да неко из Анкаре може утјецати на гласове Бошњака, као што неко из Загреба не може утјецати на гласове Хрвата, као што ни неко из Београда не може утјецати на гласове Срба", сматра Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана