Чавара позвао посланике да потврде федералну владу

Срна
Чавара позвао посланике да потврде федералну владу

Сарајево - Предсједник Федерације БиХ /ФБиХ/ Маринко Чавара позвао је посланике Представничког дома Парламента ФБиХ да данас потврде нове чланове федералне владе, који су свјесни стања у овом ентитету и спремни да дају допринос рјешавању проблема.

Чавара је напоменуо да је много времена прошло у страначком надмудривању, и позвао све да допринесу стварању позитивног амбијента у ФБиХ.

Он је посебно нагласио да треба прихватити пружену руку ЕУ.

"У вријеме економске кризе не може се очекивати да ова влада има чаробни штапић и рјешење за све економске проблеме. Наравно, сви ми желимо да грађанима обезбиједимо нормалан живот, што није нимало једноставно", рекао је Чавара.

Кандидат за премијера Владе ФБиХ Фадил Новалић, представљајући експозе, навео је да су узроци тренутног лошег економског стања незапосленост, незграпан одговор на економску кризу 2008. године и пад страних инвестиција.

Упоређујући податке јавне потрошње у ФБиХ са стањем у Хрватској, Новалић је истакао да ће прва мјера бити доношење мораторијума на запошљавање у јавном сектору.

"Кључне мјере економске политике су смањење и надзор јавне потрошње, смањење оптерећења на рад, реформа тржишта рада, побољшање пословног окружења, борба против корупције и стварање одрживе социјалне области", рекао је Новалић.

Он је нагласио да ће бити извршена и реформа школства, односно да ће Влада ФБиХ пружити подршку кантонима у тој области да би образовни систем био прилагођен тржишту рада.

Новалић је нагласио да ће нови аранжман са Међународним монетарним фондом бити потребан, те да ће се радити на томе да садашњи стендбај-аранжман, који има краткорочан карактер, буде замијењен новим који ће бити средњорочан.

Предсједавајући Представничког дома Парламента ФБиХ Един Мушић информисао је на почетку данашње ванредне сједнице посланике о томе да су предсједник ФБиХ Маринко Чавара и потпредсједници Мелика Махмутбеговић и Милан Дуновић потписали одлуку о именовању федералне владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана