БиХ неспремна за удар новог таласа миграната

nezavisne.com
БиХ неспремна за удар новог таласа миграната

Сарајево, Бањалука, Бихаћ - Тренутна мигрантска рута која пролази кроз БиХ на прољеће ће бити још активнија, међутим проблем је што у овом тренутку БиХ не предузима ништа и што неће бити спремна да одговори изазову који је очекује, због чега, поред хуманитарних проблема, пријети опасност и од погоршања безбједности.

“Мислим да нисмо урадили довољно да бисмо били спремнији одговорити на то. Комуникација је веома слаба унутар свих који би требало да дају одговор на то и једноставно се бјежи од проблема и гура се некоме другом да га ријеши”, рекао је за “Независне” Мијо Крешић, замјеник министра безбједности БиХ.

Што се тиче постојеће мигрантске руте, све информације говоре да ће се она појачати и да ће све више људи њоме проћи. Тренутне информације говоре да се у Грчкој налази око 70.000 миграната који су у покрету и који имају намјеру да иду према Европској унији и готово је сигурно да ће БиХ по том питању имати далеко већих проблема него што је сада случај.

“Имамо отворене проблеме и на њих треба реаговати. Потпуно неодговорна структура на нивоу БиХ не може да ријеши ниједан проблем. Сама чињеница да није формирана власт и да они који треба да оду са функција нису мотивисани да обаве своје обавезе, говори колико је то широко за могуће лоше посљедице. Не желим да упутим критике, али БиХ се показала неспособном да брани свој простор, могла је то да учини. Свјестан сам да и у другим земљама постоји такав проблем, али овдје може да угрози политичку и унутрашњу стабилност”, рекао је Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Стручњаци наглашавају да је потпуно тачно да то није само проблем БиХ, али да тренутно не постоји адекватна сарадња са земљама окружења, прије свих с Хрватском, Црном Гором и Албанијом, те да ЕУ у овим проблемима БиХ уопште не сматра озбиљним партнером, што доказује и то да сва помоћ иде преко међународних организација, а не преко институција БиХ.

“Тренутно, мигрантску кризу смо препустили међународним организацијама и они управљају процесима, што је погубно. Умјесто хуманитарног, морамо почети водити рачуна о безбједносном проблему и тако посматрати кризу”, рекао је Крешић.

Када је у питању безбједност, у посљедњих неколико мјесеци, посебно на подручју Бихаћа, све је више туча, провала, крађа... а мјештани насеља Мали и Велики Луг, која се налазе у непосредној близини прихватног центра, кажу да се не осјећају безбједно и због тога најављују протесте.

Елвир Шехић, предсједник мјесне заједнице Мали Луг, каже да све компликује и близина жељезничке станице јер највећи број миграната стиже возом, а како би избјегли полицију, пролазе насељем гдје нема расвјете.

“Крију се у мраку и потом пребацују у град. У протеклим мјесецима забиљежено је мноштво случајева да су проваљивали у куће и крали све што им дође под руку”, каже Шехић, а и остали мјештани тврде да им је сигурност угрожена због чега су приморани да свакодневно зову полицију.

И Драган Мектић, министар безбједности БиХ, рекао је да поједине земље, а посебно БиХ, не смију бити жртве миграција и затражио је од ЕУ и земаља западног Балкана да управљају овим процесима.

На министарској конференцији будимпештанског процеса, који се одржава у Истанбулу, а на којем се разговара о проблему миграција, Мектић је рекао да посебан проблем представља кријумчарење људи и да организоване криминалне групе преузимају управљање рутом, те да је став БиХ да против миграција треба заједнички одговор на нивоу ЕУ и земаља региона.

Мектићу, односно БиХ, помоћ у борби против илегалних миграција понудио је и Петер Сзијарто, министар спољних послова и трговине Мађарске, који је рекао да је Мађарска спремна да пружи помоћ Граничној полицији БиХ у заштити границе, те да таква сарадња постоји и са Србијом и са Македонијом.

Током конференције Михаел Спинделгер, директор Међународног центра за развој миграционих политика (ИЦМПД), најавио је отварање регионалне канцеларије на западном Балкану, а Мектић му је понудио да то управо буде у БиХ.

Бихаћ тражи сједницу Предсједништва

Градско вијеће Бихаћа једногласно је усвојило иницијативу да заједно са Градском управом упуте писмени позив новом сазиву Предсједништва БиХ да у овом граду одрже сједницу о теми мигрантске кризе.

“Тражим да чланови Предсједништва БиХ заједно са градоначелником Бихаћа и премијером УСК обиђу све 'привремене' прихватне центре који се налазе у Бихаћу. Нека нам барем на тај начин покажу да нисмо остављени и сами и нека се фокус проблема миграната у БиХ под хитно пребаци на град Бихаћ, јер овдје, без лажног претјеривања, узбуна је одавно требало да буде оглашена од стране врха државе”, наведено је у иницијативи коју је поднио Армин Амиџић, одборник, а коју су подржали и остали чланови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана