BiH ne mari za finansiranje terorista putem NVO

S. Š.
BiH ne mari za finansiranje terorista putem NVO

Strazbur - Komitet stručnjaka Savjeta Evrope za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Manival) upozorio je da mnogi indikatori govore da je BiH podložna aktivnostima za finansiranje terorizma.

- Vlasti nisu procjenjivale rizik od finansiranja terorizma iako se vodi istraga u nekoliko slučajeva terorizma. Vlasti u BiH ne obraćaju pažnju na rizike koje nosi finansiranje terorista putem aktivnosti nevladinih organizacija - istakli su u Manivalu u izvještaju o BiH koji je objavljen u četvrtak.

Naglašeno je da se fondovi za koje postoji sumnja da se iz njih finansiraju terorističke aktivnosti akumuliraju izvan BiH, a da se unošenje i distribucija novca u BiH obavlja putem servisa za transfer novca.

- Uspostavljen je okvir koji omogućava zamrzavanje imovine osoba koje je označio Savjet bezbjednosti UN, ali se to još ne primjenjuje u praksi - navedeno je u izvještaju Manivala.

Komitet je naveo da trgovina drogom i ljudima te korupcija u BiH čine značajan izvor prihoda organizovanih kriminalnih grupa.

- Ekonomija u BiH je i dalje u velikoj mjeri bazirana na kešu, a procijenjeni obim sive ekonomije i dalje je značajan. Postoje indicije da sektor hartija od vrijednosti nije u potpunosti siguran od zloupotreba, a problem je i ulaganje opranog novca u nekretnine - naveli su u Manivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana