БиХ добила зелено свјетло за активирање МАП-а

N1
БиХ добила зелено свјетло за активирање МАП-а

Брисел - Босна и Херцеговина позвана је да достави свој први Годишњи државни програм НАТО-у, потврдио је лидер ХДЗ-а БиХ и бивши члан Предсједништва БиХ Драган Човић.

"Желим исказати задовољство и поздравити одлуку савезника након данашњег министарског састанка НАТО-а у Бриселу, гдје је потврђена спремност и позвана БиХ да достави свој први Годишњи државни програм - АНП. Користим ову пригоду да се искрено захвалим НАТО савезницима који су на овај начин препознали вјеродостојност и наше напоре тијеком протеклих година у процесу приближавања НАТО интеграцијама, што је у коначници довело до одобравања и активирања Акцијског плана за чланство - МАП. Ово је несумњиво позитиван интеграцијски корак за Босну и Херцеговину. Хрватски народ Босне и Херцеговине, који је животно заинтересиран за чланство у Сјеверноатлантском савезу, преко својих дужносника из Хрватске демократске заједнице БиХ и Хрватског народног сабора, највише је допринио да НАТО оцијени вјеродостојним наше напоре и позове БиХ да достави АНП. Хрватска демократска заједница БиХ са својим партнерима у ХНС-у остаје до краја привржена даљњој сурадњи и развоју односа с НАТО-ом, с коначним циљем пуноправног чланства у овом савезу", навео је Човић.

На почетку састанка министара спољних послова НАТО Савеза генерални секретар Јенс Столтенберг се осврнуо на данашњу тему расправе, а то је стање на Западном Балкану.

Столтенберг је на почетку казао како ће фокус бити на сигурности и стабилности региона Западног Балкана који је изузетно важан за НАТО Савез.

"Западни Балкан је од кључне важности за НАТО и ми имамо снажне везе са свим земљама у региону. Поздрављамо рад који је постигнут у Скопљу на имплементацији договора о имену. Радујем се да ћемо их дочекати као тридесету чланицу НАТО-а након што националне процедуре буду завршене. Босна и Херцеговина је цијењен партнер у мисијама НАТО-а и ми у цијелости подржавамо њихове еуроатланске интеграције. Србија остаје цијењен партнер, НАТО подржава преговоре који се под окриљем ЕУ воде између Београда и Приштине. То је круцијално за регионални мир и сигурност", казао је Столтенберг.

Столтенберг ће се са закључцима састанка јавности обрати нешто иза 13 сати на пресс конференцији у сједишту НАТО-а у Бриселу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана