Агенда списак добрих жеља

Жељка Домазет
Агенда списак добрих жеља

Сарајево - Посланици Парламента БиХ нису оптимистични у вези са брзином спровођења реформске агенде у дјело и прибојавају се да би она могла само постати списак добрих жеља.

Већина њих правда то чињеницом да власти на нивоу ентитета и БиХ нису исте и што документ није прецизан.

Тако Никола Шпирић, посланик СНСД-а, сматра да су различите власти на нивоу ентитета и БиХ главна брана за спровођење агенде.

- Већ се прве варнице јављају на Закону о раду. У РС су опозиција они који су позиција на нивоу БиХ, што говори да они који учествују у име РС у власти БиХ треба да стабилизују државни ниво, а дестабилизују ентитетски ниво, дакле РС - истиче Шпирић и додаје да је структура власти тако конципирана да не може да направи сублимирани или јединствени акциони план саткан од акционих планова свих учесника и свих нивоа власти који треба да спроведу агенду. Наглашава да није случајно што у посљедњем дијелу и посљедњем пасусу агенде пише да ниједан дио власти неће блокирати спровођење обавеза из ње које припадају том нивоу власти.

- Зато сам рекао да је то празан папир и да ће много дуже трајати него што је трајао покушај спровођења одлуке "Сејдић и Финци". Волио бих да погријешим, али ми личи на то. Зато од реформске агенде не видим ништа - нагласио је Шпирић.

Агенда је, напомиње, требало да обезбиједи било какав европски почетак новим структурама власти у БиХ.

- Нажалост, то се не може звати почетком - рекао је Шпирић. Сматра да је агенду могао да напише сваки студент треће године економског факултета, као семинарски рад, те да ако је једини успјех БиХ заједничка изјава и агенда попут семинарског рада, онда ће БиХ још дуго бити међународни полигон.

Шеф Клуба посланика СББ-а Мирсад Ђонлагић сматра да је агенда преамбициозан документ, те да не види капацитет и потенцијал да она буде спроведена. У првом реду волио би, каже, да је агенда наш производ.

- Ако у ФБиХ имамо парламентарну већину са 50 руку какве то реформе можемо правити? Ако у ФБиХ имамо десет кантона од којих у три још није формирана власт, како очекивати напредак? Ово што имамо не обезбјеђује оптимизам, мада бих волио да се варам. Превише је питања на која немамо одговора - рекао је Ђонлагић. Констатовао је да нема акционог плана за спровођење и да је све у магли.

- Без рокова, обавеза и санкција ако рокови не буду испоштовани, све је сведено на добре жеље - нагласио је Ђонлагић.

И за посланика НДП-а Момчила Новаковића реформска агенда је списак обавеза различитих нивоа власти без рокова извршења.

- Може се претворити и у списак неиспуњених обавеза. Наравно да је важан акциони план. Не вјерујем да он може бити сачињен за 30 дана, а нису реална ни очекивања да то буде учињено ни за 90 дана, јер у БиХ имамо 13 нивоа власти. Може се претворити у оно што, надам се, не жели нико - у спорења - рекао је Новаковић. Он, међутим, не заступа мишљење да би спровођење реформске агенде било боље да је власт иста на свим нивоима.

- Свако за себе је преузео обавезе. Не вјерујем да је било коме до опструкција. Различити нивои власти имају своје обавезе и не могу се једни другима мијешати у посао - рекао је Новаковић.

Араповић

Политички аналитичар Адис Араповић такође сматра да политичке елите у БиХ немају визију како агенда треба да буде спроведена.

- За БиХ би било боље да је политичка структура иста и на нивоу БиХ, РС и ФБиХ да би била обезбијеђена проходност законских пројеката. У БиХ овако свако свакога може да блокира - констатовао је Араповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана