Већина за очување симбола Конфедерације

Срна
Већина за очување симбола Конфедерације

Вашингтон - Већина Американаца сматра да треба сачувати конфедералне споменике на јавним мјестима, односно да не треба уклањати симболе јужњачке војске, поражене у грађанском рату. Анкета коју у провели Ријтерс/Ипсос показује да је мишљење већине Американаца у супротности са напорима власти у многим градовима да уклони те споменике.

Истраживање открива да 54 досто одраслих особа сматра да конфедерални споменици "требају остати на јавним просторима", док 27 одсто вјерује да би их требало уклонити.

Одговори су били "тијесно повезани" са бојом коже и страначким опредјељењима.

Бијелци и припадници Републиканске страке већином подржавају споменике конфедерације, док симпатизери Демократске странке и припадници мањина вјерују да их треба уклонити.

У градовима широм САД трају расправе о судбини стотина споменика и плоча Конфедерације, која се залагала за очување ропства.

Неки споменици ове године су уклоњени у Њу Олеансу и Балтимору.

Истраживање је показало да је јавност подијељена и око десничарског скупа одржаног у Шарлотсвилу у Вирџинији, организованом поводом планова о уклањању статуе конфедералног генерала Роберта Е. Лија.

Скуп су организирали бијели националисти и привукао је и чланове Кју Клус Клана, неонацисте и поклонике "бјелачке надмоћи", али и оне који су демострирали против скупа.

На скупу је дошло до насиља и смрти 32-годишње жене након што се возило забило у масу противника скупа.

Предсједник САД Доналд Трамп подједнако је окривио обје стране што је изазвало вал осуда, укључујући и критике из његове Републиканске странке, па је Трамп послије "ретерирао", осуђујући расисте због насиља.

Међутим, анкета показује да 31 одсто Американаца дијели првобитно Трампово мишљење, док 28 одсто сматра да су поклоници "бјелачке надмоћи" били агресивна страна.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана