Варуфакис поднио оставку!

Агенције
Варуфакис поднио оставку!

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис објавио је јутрос на свом блогу да подноси оставку на ту функцију.

У новом изненађујућем развоју догађаја у Грчкој, министар финансија те земље Јанис Варуфакис објавио је своју оставку, пише Гардијан.

Варуфакис је одлуку објавио на свом блогу и твитеру и не постоји ништа што би указивало на то да није аутентична , наводи Гардијан.

У потезу који би могао да изазове додатне проблеме о улози других европских лидера на унутрашњу политику у Грчкој , Варуфакис је рекао да је био упознат са жељама "неких европских учесника" да он не учествује у наставку преговора са кредиторима.

На историјском референдуму на коме се одлучивало о судбини Грчке и њеног народа, грађани су убједљиво гласали за опцију "не" (oxi), са чак 61 одсто гласова.

 

 

Ево поруке у цјелини:

"Референдум од 5. јула ће остати јединствен тренутак у историји када је мали европски народ устао против дугог ропства.

Као и свака борба за демократска права, тако и ово историјско одбацивање ултиматума Еврогрупе од 25. јуна долази са великом цијеном која мора бити плаћена. Због тога је од суштинске важности да велики капитал који је нашој влади подарио одговор НЕ, одмах инвестирамо у ДА на одговарајућу одлуку - до договора који подразумијева реструктурирање дуга, мање штедње, прерасподјелу у корист оних који су у невољи и праве реформе.

Убрзо након објављивања резултата референдума, био сам упознат са одређеним очекивањима партнера из Еврогрупе да "одсуствујем" са њихових састанака, идеја за коју премијер просуђује да би му потенцијално била од помоћи да постигне договор. Из тог разлога ја данас напуштам Министарство финансија.

Сматрам да је моја дужност да помогнем Алексису Ципрасу да искористи, ако му то договара, капитал који нам је грчки народ дао кроз јучерашњи референдум.

А ја ћу носити презир повјерилаца са поносом.

Ми љевичари знамо како да поступамо колективно не хајући за привилегије функције. Подржаћу у потпуности премијера Ципраса, новог министра финансија, и нашу владу.

Надљудски напор да се испоштују храбри људи Грчке, а чувено OXI (НЕ) дато демократама широм свијета, тек почиње."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана