Варуфакис: Не пихватамо излазак из еврозоне

Агенције
Варуфакис: Не пихватамо излазак из еврозоне

Атина - Грчки министар финансија Јанис Варуфакис изјавио је да ће Грчка искористити сва правна средства која су јој на располагању како би избјегла да буде избачена из еврозоне, уколико не буде постигнут компромис са европским институцијама.

Грчка влада ће искористити сва правна средства на располагању", рекао је Варуфакис за британске медије. Он је рекао да ће Атина свакако размотрити евентуално обраћање Европском суду правде.

"Европски споразуми не предвиђају излазак из еврозоне и ми то не прихватамо. О нашем припадању зони евра нема преговора", рекао је Варуфакис.

Грчка и партнери из еврозоне прекинули су преговоре у суботу послије објаве Атине да организује референдум 5. јула о приједлозима Еврогрупе датим да би се земља извукла из кризе.

Грчка данас треба да исплати рату кредита од 1,6 милијарди евра Међународном монетарном фонду. Истовремено истиче рок за постизање споразума Грчке и њених кредитора о исплати посљедње транше раније уговорене финансијске помоћи.

Више хиљада људи синоћ се окупило у центру Атине, поручујучи "Не тројци!". Они се противе понуди кредитора, оптужујући их да уцјењују Грчку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана