У Индији се топе улице, од врућина умрло 1.400 људи

Blic.rs
У Индији се топе улице, од врућина умрло 1.400 људи

Топлотни талас који је захватио Индију однио је најмање 1.371 живот, а температура у појединим дијеловима земље и даље премашује невјероватних 47 степени Целзијуса.

Власти су поништиле одсуства свих љекара како би појачале збрињавање становништва, пише Блиц.

Мај и јун важе за најтоплије мјесеце у Индији, а метеоролози кажу да је број дана са температуром близу 45 степени знатно повећан у протеклих 15 година.

Најтеже је погођена држава Андхра Прадеш, на југоистогу Индије, као и оближња Телангана. Већина жртава су старије особе и радници који су доживјели топлотни удар или су дехидрирали.

У Андра Прадешу страдале су најмање 852 особе, а у сусједној Теленгани број жртава је најмање 266, изјавио је званичник из одјељења за реаговања на катастрофе Бамбал Рам Мина.

Власти су позвале грађане да не излазе напоље у току дана како би избјегли најтоплији и уједно најопаснији период времена.

Топлотни талас траје већ шест дана у областима на југу земље, што је двоструко дуже од уобичајеног периода.

Јуче је у неким областима температура достигла 50 степени Целзијуса степени, потврдили су индијски званичници.

Јавне службе апелују да се пије доста воде и избјегава излазак напоље у најтоплијим дијеловима дана.

Топли и суви вјетрови захватили у и Њу Делхи, као и већи дио сјеверног и централног дијела Индије. У великим градовима су примјетне гужве око штандова на којима се продају хладни воћни сокови и вода.

Метеоролози најављују да ће топлотни талас потрајати најмање још недјељу дана.

Прве монсунске кише, које ће донијети мало освјежења, очекују се у првој недјељи јуна у јужној држави Керала. Сезона монсуна траје до септембра и постепено захвата цијелу Индију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана