Туск: Јединство једини начин да ЕУ опстане

Агенције
Туск: Јединство једини начин да ЕУ опстане

Рим - Предсjедник Европског савета Доналд Туск изјавио је поводом 60 година постојања ЕУ да је јединство 27 земаља једини начин да се осигура њен опстанак.

"Европа као ће политички ентитет бити или уједињена, или је неће бити уопште", поручио је Туск лидерима 27 земаља који су се окупили у Риму да би обиљежили шест деценија од потписивања Римског споразума, којим је основана претеча ЕУ, Европска економска заједница.

Туск је насвечаној сједници рекао да "једино уједињена Европа може да буде суверена Европа у односу с остатком свијета".

"Само суверена Европа гарантује независност својих земаља, гарантује слободу својих грађана", рекао је Туск.

Самит је отворио ;премијер Италије Паоло Ђентилони, који је рекао да лидери ЕУ морају да заслуже подршку пола милијарде становника и да се супротставе растућем национализму у Европи стварањем радних мјеста и смањењем социјалне неједнакости.

"Морамо да обновимо повјерење наших грађана" стимулацијом раста и смањењем сиромаштва, рекао је Ђентилони, критикујући ЕУ због касног реаговања на мигрантску кризу.

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је да је обиљежавање 60. годишњице оснивачког споразума Европске уније "веома тужан моменат" без учешћа Велике Британије.

"Брегзит, излазак Британије је трагедија" за 27 држава чији се лидери данас састају у Риму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана