Транскрипт из кокпита открива вриштање путника док је пилот покушавао да отвори врата

Mirror
Транскрипт из кокпита открива вриштање путника док је пилот покушавао да отвори врата

Лондон - Свjетски медији преплављени су детаљима о приватном животу и здравственим проблемима Андреаса Лубица (28), копилота који је почетком недjеље намjерно оборио њемачки авион "ербас А320" у Алпима. Ипак, мотиви његовог чина и даље нису расвјетљени. У међувремену је објављен транскрипт разговора из кокпита који свједочи о посљедњим тренуцима путника и посаде.

Лет на линији Барселона-Диселдорф почео је Зондхајмеровим извињењем путницима због кашњења од 26 минута, уз обећање да ће сигурно стићи на жељену дестинацију на вријеме. 

Како показује снимак из кокпита, током наредних 20 минута одвијала се сасвим уобичајена комуникација између пилота и копилота, а у једном тренутку чује се Андреас Лубиц како Зондхајмеру говори да "слободно иде до тоалета ако жели, пошто није стигао то да обави у Барселони".  

У 10 часова и 27 минута, када је авион достигао висину од 11.500 метара, капетан лета је наложио Лубицу да припреми "ербас" за слетање. Након обављених провјера, Лубиц га обавјештава да је припрема готова и понавља да "слободно може до тоалета".

Два минута касније чује се Зондхајмер како говори копилоту да преузме контроле, а затим и звук отварања и затварања врата. Летјелица са 150 људи почиње да понире и оглашава се аутоматски аларм. Контролори лета покушавају да успоставе контакт са кокпитом, али нико им не одговара.  

Пилот који се вратио из тоалета очајнички лупа на врата, дозивајући Лубица који се закључао. На снимку се јасно чује како виче: "Отварај та проклета врата!", а у позадини се чују језиви крици путника.  

У 10.35 ударци се настављају али звуче другачије, као да су изведени уз помоћ оштрог предмета, попут сјекире. Авион се тада налазио на висини од свега 2.100 метара.  

Минут и по касније, неко говори: "Земља! Крени горе! Крени горе!", а затим се чује само дисање Андреаса Лубица, све до кобног ударца који је наступио у 10 часова и 40 минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана