Трамп отказао састанак са Путином

Sputnjik
Трамп отказао састанак са Путином

Предсједник САД-а Доналд Трамп отказао је састанак са председником Русије Владимиром Путином на маргинама самита Г20 у Аргентини због кризе у Украјини.

“На основу чињенице да се бродови и морнари нису вратили у Украјину из Русије, одлучио сам да би било најбоље да се мој претходно заказани састанак у Аргентини са предсједником Владимиром Путином откаже. Радујем се сљедећем значајном самиту чим се ова ситуација разријеши!”, написао је Трамп на свом налогу на Твитеру.

​Трамп је претходно оклијевао по питању отказивања састанка, након што је добио информације о кризи у Керчком мореузу.

“Добићу цијели извештај у авиону о ономе што се догодило (у Керчком мореузу) и то ће одредити моје наредне кораке (у вези са састанком са Путином)”, рекао је Трамп новинарима прије одласка у на самит Г20 у Буенос Ајресу.

Трамп је тада додао да разговор са Путином још није отказан, иако је он размишљао о прекиду састанка у свјетлу најновијих дешавања на Црном мору.

Према саопштењу Федералне службе безбједности Русије (ФСБ) у недјељу 25. новембра су бродови украјинске морнарице „Бердјанск”, „Никопољ” и „Јани Капу”, нарушавајући чланове 19 и 21 Конвенције УН о морском праву, нелегално прешли државну границу Русије. Бродови су ушли у привремено затворене воде Русије и неколико сати изводили опасне маневре, не одговарајући на захтјеве руских бродова који су их пратили. Сва три брода су задржана и касније превезена до луке у Керчу.

Приведено је 24 украјинских војника, укључујући два агента Службе безбједности Украјине, који су се, према ријечима прес-службе Федералне службе безбједности (ФСБ), налазили на бродовима и координисали провокације.  

Предсједник Русије Владимир Путин назвао је инцидент у Керчком мореузу провокацијом, истакавши да су међу члановима посаде на украјинским бродовима који су нелегално прешли границу Русије била двојица припадника Службе безбједности Украјине, који су фактички руководили том специјалном операцијом. При томе је Путин нагласио да су руске граничне службе вршиле своју дужност заштите државне границе. Према његовим ријечима, провокација на Црном мору везана је за низак рејтинг предсједника Украјине Петра Порошенко уочи избора.

(Спутњик)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана